Ακρίβεια: Ο μεγάλος αντίπαλος της κυβέρνησης
Πηγή Φωτογραφίας: [363581] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 87ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Κάθε δημοσκοπικό εύρημα έχει δύο αναγνώσεις. Έτσι και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν μία εικόνα, από την οποία, ο καθένας μπορεί να παραβλέψει κάποια στοιχεία της.
Όσο κι αν οι μετρήσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ -ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση για την αντιπολίτευση στη χώρα- πίσω από τα ποσοστά υπάρχουν μηνύματα και για την κυβέρνηση.
Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της και ταυτόχρονα υπερτερεί σημαντικά έναντι των άλλων αρχηγών της αντιπολίτευσης με περισσότερες από 30 μονάδες όσον αφορά την καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία. Αυτό είναι το πρώτο γεγονός. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να είναι δευτερεύον το γεγονός ότι και η Νέα Δημοκρατία καταγράφει μικρή πτώση 4-5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου.
Μία πτώση, που αξιολογείται ως αναμενόμενη μετά από το δύσκολο καλοκαίρι και την επιστροφή σε μια δύσκολη καθημερινότητα από τον Σεπτέμβριο, για τους πολίτες, εξαιτίας, κυρίως του πληθωρισμού. Αυτές, ακριβώς, οι συνθήκες είναι που δημιουργούν, όμως, και τον πραγματικό αντίπαλο για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Στη δημοσκόπηση της GPO, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, σε ποσοστό 55,5%, απάντησαν ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφήνοντας την οικονομία στη δεύτερη θέση με 21,6%. Ταυτόχρονα, το 54,4% των ερωτηθέντων έκρινε αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές και το 43,8% θετικά.
Το μήνυμα που προέκυψε από την πρώτη δημοσκόπηση είναι ότι οι πολίτες απαιτούν περισσότερα και τοποθετούν επειγόντως το ζήτημα της ακρίβειας μεταξύ των προτεραιοτήτων που πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως η κυβέρνηση.
Ακόμη και αν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πίεση στις τιμές των προϊόντων βασίζεται στην αισχροκέρδεια και στις διεθνείς συνθήκες και ότι είναι έτοιμοι να λάβουν πρόσθετα μέτρα αν οι διεθνείς συνθήκες επιδεινώσουν περαιτέρω τις τιμές, είναι σαφές ότι για την πλειοψηφία των πολιτών η ακρίβεια είναι επίσης ένα κριτήριο αποτελεσματικότητας που απαιτούν από την κυβέρνηση.
Αυτό το κομμάτι αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού το επόμενο διάστημα, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, που δε μπορεί να μείνει μετέωρο.
Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία του συνέντευξη, εμφανίστηκε με σκληρή γλώσσα απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας τη φράση «η Ελλάδα δεν είναι μπανανία» και προανήγγειλε πρόστιμα σε όσους πιαστούν να αισχροκερδούν, εφαρμόζοντας διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ ήδη δρομολογείται η ανακοίνωση μέτρων στήριξης για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση των νοικοκυριών τους.
Αν και η πολιτική των «pass» δεν προκρίνεται πλέον ως επιλογή, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αποτυπώνεται στους ρυθμούς ανάπτυξης, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τις συμφωνίες στον τραπεζικό τομέα, ενδυναμώνουν πλέον τη χώρα, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά και από τις αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την παρουσία της στην Αθήνα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας