Πολιτική

Επιτροπή Δεοντολογίας ΣΥΡΙΖΑ: Χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων για διαγραφές [vid]

Ο κ. Σπουρδαλάκης, αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως για τέτοιες ποινές η απόφαση θα πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος ενώ εξήγησε στην συνέχεια τι σημαίνει αυτό.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2022 μίλησε το πρωί της Παρασκευής (27/10) σε εκπομπή της ΕΡΤ για τη διαδικασία, τη δομή αλλά και πως λαμβάνει το τελικό αποτέλεσμα για τις αποφάσεις της η Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο κ. Σπουρδαλάκης, αναφερόμενος στο αίτημα διαγραφής των τεσσάρων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως για τέτοιες ποινές η απόφαση θα πρέπει να είναι υπέρ από τα 2/3 του σώματος ενώ εξήγησε στην συνέχεια τι σημαίνει αυτό. Όπως είπε από τα 15 άτομα που αποτελούν την Επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής τα 10, ενώ ακολούθως τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διαγραφεί ή να ανασταλεί η ιδιότητα κάποιους μέλους με άλλον τρόπο.

«Η Επιτροπή Δεοντολογίας εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και είναι 15μελής. Πάντα με την ισορροπία των γενικότερων κανόνων του κόμματος συμμετοχής γυναικών στην Επιτροπή αυτή και ο βασικός σκοπός της είναι να προασπίζεται την εικόνα του κόμματος, να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται οι κανόνες και το καταστατικό από όλους. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να προσφύγει με μια αναφορά, τεκμηριωμένη ει δυνατόν, το κάθε μέλος για κάποιο άλλο μέλος ή για κάποια απόφαση του οργάνου κλπ» σημείωσε ο κ. Σπουρδαλάκης αναφορικά με τα μέλη και διαδικασία εκλογής τους και πρόσθεσε πως της όποιας απόφασης «προηγείται μια διαδικασία διερεύνησης της κάθε αναφοράς. Η Επιτροπή ορίζει τρία μέλη τα οποία διερευνούν την υπόθεση, καλεί τον “ενάγοντα” και τον “εναγόμενο” σε μία συζήτηση ενημέρωσης. Αυτοί μπορούν να φέρουν και έναν μικρό αριθμό μαρτύρων και συντάσσεται μία έκθεση. Εάν η πρόταση είναι για τις “αυστηρές” προτάσεις της Επιτροπής, τότε χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων» υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο πως μόνο με 10 από τις 15 ψήφους διαγράφεται κάποιος ή αναστέλλεται η ιδιότητά του» και τόνισε πως «υπάρχουν και άλλες αποφάσεις, όπως είναι η σύσταση ή η επίπληξη για αυτές δύο τελευταίες δεν χρειάζεται η γνωμοδότηση του οργάνου στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος».

Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι προτάσεις διαγραφών προέρχονται από τον πρόεδρο απάντησε πως «απολύτως καμία δέσμευση δεν υπάρχει από την Επιτροπή μας. Ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται, σύμφωνα με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας και Λειτουργίας της Επιτροπής. Δεν υπάρχει άλλη άλλη δέσμευση».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ο κ. Σπουρδαλάκης σημείωσε πως «πρέπει πρώτα να έρθει ένα σχετικό έγγραφο από αυτό που παραπέμπει τα πρόσωπα» ενώ παράλληλα τόνισε πως η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί ακόμα ώστε να υπάρξει ενημέρωση προς την γραμματεία της Επιτροπής.

Επιπλέον ο κ. Σπουρδαλάκης πρόσθεσε πως «η Επιτροπή κρίνει πολλές φορές το ειδικό βάρος ιδιαίτερων υποθέσεων και επισπεύδει, όσο είναι αυτό δυνατόν, ακολουθώντας όμως πάντα τη διαδικασία της απόφασης. Άρα φαντάζομαι και σε αυτή την περίπτωση η προτεραιότητα θα είναι τέτοια ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Πάντως δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να λυθεί πολύ πολύ σύντομα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο