Nέα της αγοράς

Υπερκέρδη για τον τραπεζικό τομέα διεθνώς από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Υπερκέρδη για τον τραπεζικό τομέα διεθνώς από τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Οι αυξήσεις επιτοκίων ευνόησαν τα μέγιστα τους τραπεζικούς ομίλους ανά την υφήλιο, εκτοξεύοντας στα ύψη την κερδοφορία τους, όπως δείχνει έρευνα του συμβουλευτικού οίκου McKinsey. 

Η McKinsey υπολογίζει ότι το 2022 αυξήθηκαν κατά 280 δισ. τα κέρδη του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα χάρη στην αύξηση των επιτοκίων και θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2023. Χάνουν έδαφος οι τράπεζες ΗΠΑ - Ευρώπης.

Οι αυξήσεις επιτοκίων ευνόησαν τα μέγιστα τους τραπεζικούς ομίλους ανά την υφήλιο, εκτοξεύοντας στα ύψη την κερδοφορία τους, όπως δείχνει έρευνα του συμβουλευτικού οίκου McKinsey. 

Το 2022 αποδεικνύεται ότι ήταν ένα από τα καλύτερα έτη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς κερδών και εσόδων για αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και σημαντική ενίσχυση των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών και κυρίως της Ασίας, οι οποίες απειλούν άμεσα την κυριαρχία ΗΠΑ και Ευρώπης.

Τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων, η οποία αύξησε τα κέρδη του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα κατά περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και ανέβασε την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 12% το 2022 από 9% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 13%.

Κατά το τελευταίο έτος, ο τραπεζικός τομέας συνέχισε την πορεία του προς τη συνεχή βελτίωση του κόστους: ο δείκτης κόστους-εσόδων μειώθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από 59% το 2012 σε περίπου 52% το 2022 (εν μέρει λόγω των αλλαγών στα περιθώρια επιτοκίου), και η τάση είναι επίσης ορατή στον δείκτη κόστους ανά ενεργητικό (ο οποίος μειώθηκε από 1,6 σε 1,5).

Η αύξηση του ROE συνοδεύτηκε από μεταβλητότητα τους τελευταίους 18 μήνες. Σε αυτό συνέβαλαν η κατάρρευση ή η διάσωση τραπεζών υψηλού προφίλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και η εξαγορά με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Credit Suisse από τη UBS. Οι πρωταγωνιστές των προηγούμενων ετών, συμπεριλαμβανομένων των fintechs και των παικτών κρυπτονομισμάτων, είχαν αρκετά προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments