Την ανάγκη επιτάχυνσης των δομικών μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο του κρατικού θεσμού υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Σε συνέντευξή του στον ιστοχώρο liberal και τον δημοσιογράφο Γ. Φιντικάκη, ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει, επίσης, αναφορά στην ανάγκη να έχουμε μαξιλάρια ασφαλείας, τόσο δημοσιονομικά, όσο και στον τραπεζικό χώρο ως άμυνα απέναντι στον «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος και εξηγεί γιατί πρέπει να επιτυγχάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,2% – 2,3%.
Ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για τη δημοσιονομική και τη διαρθρωτική διάσταση, λέγοντας πως, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε πρωτογενή πλεονάσματα, υψηλότερα του 1% του ΑΕΠ που θα πετύχουμε φέτος και θα πρέπει να κινηθούμε στο 2% του ΑΕΠ, αλλά σε κυκλικά διορθωμένη βάση. Δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο οικονομικός κύκλος είναι ευνοϊκός και η εγχώρια ζήτηση είναι σημαντικά υψηλότερη από τις παραγωγικές δυνατότητας της οικονομίας (ο οποίος άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών). Άρα θα πρέπει να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,2% – 2,3%.
Αναφερόμενος στη διαρθρωτική διάσταση, ο κύριος Στουρνάρας υποστηρίζει πως “επείγει να αφήσουμε πίσω το παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο. Και η Ελλάδα έχει μπροστά της σκληρή δουλειά, πρέπει να κάνει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις”.
Ο μεγάλος ασθενής
Στην οπτική του διοικητή, “ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος. Η αποτελεσματικότητά του. Εκεί πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει όλες τις δυνάμεις της. Και τι εννοούμε όταν λέμε κράτος; Τα νοσοκομεία και συνολικά την Υγεία. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Την Δικαιοσύνη, την πολύ αργή απονομή της οποίας μας θυμίζουν με κάθε ευκαιρία οι οίκοι αξιολόγησης που μας αναβαθμίζουν. Τις υποδομές. Κάθε φορά που συγκρίνουμε τον σιδηρόδρομο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα με άλλες χώρες, μας πιάνει θλίψη”.
Ο γεωπολιτικός παράγοντας
Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής που με ανησυχεί αρκετά.
“Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα, είναι όλα στον αέρα”, δηλώνει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προσθέτει: “Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση, τι διάρκεια θα έχει, ποιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες ή όχι μπορεί να εμπλακούν. Αν εμπλακούν στη κρίση χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια νέα ενεργειακή κρίση.
“Ανησυχώ συνολικά για τη νέα αυτή γεωπολιτική αβεβαιότητα, η οποία δεν θα είναι πρόσκαιρη. Αποτελεί τη νέα κανονικότητα του πλανήτη. Ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο επικίνδυνος. Ζούμε σε μια εποχή, με δύο πολέμους στην γειτονιά μας, έναν στην καρδιά της Ευρώπης και έναν στην Μέση Ανατολή, με πρωτοφανής αστάθεια, κινδύνους για τον πληθωρισμό και την ενέργεια και ενώ η Ευρώπη φλερτάρει με τον στασιμοπληθωρισμό. Δεν αρκεί ότι πηγαίνουμε καλά, γιατί αν ο διεθνής ορίζοντας σκοτεινιάσει, θα επηρεάσει και εμάς”.
Μαξιλάρια ασφάλειας
Κατά τον κ. Στουρνάρα, “επειδή ο κόσμος έχει γίνει πλέον πολύ επικίνδυνος, το μυστικό είναι να έχουμε μαξιλάρια ασφάλειας, προκειμένου αν συμβεί διεθνώς κάτι κακό, εμείς να είμαστε έτοιμοι. Αναφέρομαι σε μαξιλάρια ασφάλειας τόσο δημοσιονομικά, δηλαδή πολύ καλά πρωτογενή πλεονάσματα, όσο και στον τραπεζικό χώρο, δηλαδή προβλέψεις απέναντι σε εξελίξεις που μπορεί να είναι πιο αρνητικές από αυτό που έχουμε σχεδιάσει”.
Αναφορά στις αυξήσεις των συντάξεων των δικαστών
Σε κατακλείδα, ο κύριος Στουρνάρας αναφέρεται και σε κοινωνικές ομάδες με μεγάλη επιρροή και σημαντική δύναμη επιβολής, λέγοντας συγκεκριμένα πως “π μόνος κίνδυνος που βλέπω εσωτερικά είναι κάποιες κοινωνικές ομάδες με μεγάλη δύναμη επιβολής να αποφασίζουν για τα δικά τους μισθολογικά ζητήματα ερήμην των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας. Αναφέρομαι στις πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις που αποφάσισαν οι Δικαστικοί για τους εαυτούς τους, όπως είπα προχθές σε συνέντευξη μου στην ΕΡΤ. Αδιανόητο κάποιες κοινωνικές ομάδες με μεγάλη δύναμη επιβολής να αποφασίζουν για μισθολογικές αυξήσεις έξω από το δημοσιονομικό πλαίσιο και να κάνουν οι ίδιες δημοσιονομική πολιτική. Η κυβέρνηση γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Επουδενί δεν πρέπει να διακινδυνεύσει όλα όσα καταφέραμε και πετύχαμε τα τελευταία χρόνια ως χώρα μαζί με τις θυσίες του ελληνικού λαού”.