Ε.Ε.: Ενισχύει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο ενάντια στην εμπορία μεταναστών
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reliefweb.int
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στη Μεσόγειο θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς τα κράτη μέλη ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή (26-27 Οκτωβρίου).
Από τον Μάρτιο του 2020, η στρατιωτική επιχείρηση της Ε.Ε. στη Μεσόγειο (IRINI) επιχειρεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου Θάλασσας με πρωταρχικό στόχο την επιβολή του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Λιβύης. Η επιχείρηση έχει επίσης δευτερεύουσες αποστολές για να σταματήσει τις παράνομες εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου, να εκπαιδεύσει τη λιβυκή ακτοφυλακή σε κατασταλτικές επιχειρήσεις στη θάλασσα και να διακόψει την εμπορία ανθρώπων.
Σήμερα, ωστόσο, ο κύριος στόχος της επιχείρησης ΕΙΡΗΝΗ θα πρέπει να είναι η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν στην επιστολή της.
«Προκειμένου να ενισχυθεί ο έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα, τα κράτη μέλη, μετά από πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου [της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell], θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης της αποστολής της επιχείρησης IRINI δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων », συνεχίζει.
Η επιχείρηση IRINI χρηματοδοτείται από το Ευρωπαικό Ταμείο Ειρήνης (EFF) , ένα μέσο εκτός προϋπολογισμού της ΕΕ που ελέγχεται από τα κράτη μέλη, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της Ένωσης να «προλαμβάνει συγκρούσεις, να οικοδομεί ειρήνη και να ενισχύει τη διεθνή ασφάλεια» .
Περιπολία στη Μεσόγειο
Η αλλαγή θα έκανε τον στόχο της IRINI παρόμοιο με αυτόν της ναυτικής αποστολής της ΕΕ που αντικαθιστά, την Επιχείρηση Sophia, της οποίας ο κύριος στόχος ήταν να καταπολεμήσει τους λαθρέμπορους μεταναστών και να σώσει ζωές στη θάλασσα.
Ωστόσο, η επιχείρηση Sophia διαλύθηκε τον Μάρτιο του 2020, εν μέρει λόγω της πολιτικής πίεσης που προκάλεσε κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης (SAR), που ορισμένοι πολιτικοί είπαν ότι αποτελούσε «δύσκολο παράγοντα» . «έλξη» για τους μετανάστες .
Το αν η επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, η οποία επικεντρώθηκε στην ανατολική ακτή της Λιβύης, διεξήγαγε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δεν είναι θέμα δημόσιας ιστορίας. Από τη δημιουργία του, τα κράτη μέλη ζήτησαν την αναστολή του σε πολλές περιπτώσεις, πιστεύοντας ότι τα πλοία του θα μπορούσαν να αποτελέσουν «παράγοντα έλξης» .
Ωστόσο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, κάθε σκάφος που βρίσκεται κοντά σε σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο έχει καθήκον να πραγματοποιήσει ή να βοηθήσει μια διάσωση.
Ο κύριος στόχος της επιχείρησης Sophia ήταν “να αναπτύξει συστηματικές προσπάθειες για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την εξάλειψη σκαφών και μέσων που χρησιμοποιούνται ή υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές μεταναστών” , προκειμένου να εξαρθρωθεί το οικονομικό μοντέλο των δικτύων λαθρεμπορίας. Μεσογείου και για την πρόληψη θανάτων στη θάλασσα.
Ο κύριος στόχος της επιχείρησης IRINI είναι να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ψήφισμα του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όπλων προς την ανατολική Λιβύη, έδαφος που ελέγχεται από τον Στρατό.
Η αποστολή της Σοφίας είναι επίσης να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο, ιδιαίτερα πετρελαίου και ανθρώπων. Αν και η αποστολή σχεδιάζει επίσης να εκπαιδεύσει τη λιβυκή ακτοφυλακή, αυτό το τμήμα της επιχείρησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.
Άλλες αποστολές στη Μεσόγειο περιλαμβάνουν την ιταλική στρατιωτική επιχείρηση “Mediterraneo sicuro” (Ασφαλής Μεσόγειο) και κοινές επιχειρήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και των κρατών μελών, όπως η Επιχείρηση Θέμις στην Ιταλία και η Επιχείρηση Ποσειδών στην Ελλάδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας