Για την επίσημη επικύρωση της προτεινόμενης λίστας, εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «πράσινο φως» των δύο ευρωπαϊκών οργάνων θεωρείται περίπου δεδομένο, καθώς δεν μπορούν να διατυπώσουν ενστάσεις επί συγκεκριμένων πρότζεκτ στη λίστα, αλλά να αναπέμψουν τη λίστα στο σύνολό της. Έτσι, εκτιμάται ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μην κατακυρωθεί ο νέος κατάλογος, με τη δημοσίευσή του στην εφημερίδα της Ε.Ε. να τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2024.
Ανανεώσιμο υδρογόνο και καλώδιο Αίγυπτος – Ελλάδα
Στις νέες ελληνικές «εισόδους» στη λίστα των ΡΜΙ περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει με δελτίο Τύπου ο φορέας υλοποίησης του έργου, η εταιρεία Elica του Ομίλου Κοπελούζου. Υπενθυμίζεται ότι το GREGY αφορά την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 950 περίπου χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW, που θα συνδέει την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σκοπός είναι να αποτελέσει «ηλεκτρική λεωφόρο» για τη μεταφορά ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ 9,5 GW, που θα κατασκευάσει ο Όμιλος Κοπελούζου στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Elica έχει υπογράψει MoU με τον ΑΔΜΗΕ, στην προοπτική εισόδου του Διαχειριστή στο πρότζεκτ με ποσοστό έως 33,3%.
Θέση στη νέα λίστα PCI έχει το κοινό mega πρότζεκτ του ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία ενός συστήματος αγωγών μήκους 540 χλμ, που θα διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και θα μεταφέρει αποκλειστικά «πράσινο» υδρογόνο. Τον δρόμο για την ένταξη του πρότζεκτ στα PCI είχε ανοίξει η επιτυχής αξιολόγησή του από την αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν τον Ιούνιο.
Πηγή: insider.gr//Κώστας Δεληγιάννης