SPOTLIGHTS

Οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής στην κορυφή των τραπεζικών επενδύσεων

Στις τεχνολογικές επενδύσεις επικεντρώνονται οι τράπεζες.

Για μια ακόμη χρονιά οι τράπεζες και οι υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοικονομικού τομέα τοποθετούν σε πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες πληροφορικής.

Έτσι μετά από την σχεδόν κατακόρυφη άνοδο των σχετικών προϋπολογισμών για το 2023, αναμένεται νέα αύξηση των επενδύσεων και για το 2024.

Και αυτό γιατί παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, τον υψηλό πληθωρισμό και τις πιέσεις μείωσης του κόστους, οι επενδύσεις στην τεχνολογία συνεχίζουν να αποτελούν την υψηλότερη προτεραιότητα για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Financial Services Spotlight Service της Omdia σχεδόν 8 στα 10 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες και φορείς πληρωμών) αύξησαν  τους προϋπολογισμούς του για την πληροφορική τόσο το 2023, όσο και για το 2024.

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όχι μόνο αυξάνει τις επενδύσεις του στην τεχνολογία, αλλά το κάνει και σε ένα αρκετά μεγάλο  ποσοστό, καθώς περισσότερες από τις μισές εταιρείες του τομέα έχουν προβλέψει  διψήφια αύξηση των δαπανών τους στον τομέα της πληροφορικής τη διετία 2023-2024.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Omdia οι κορυφαίες προτεραιότητες πληροφορικής των τραπεζών λιανικής είναι οι λειτουργίες, η ανάπτυξη των προϊόντων και η ψηφιακή τραπεζική. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις των αντίστοιχων δαπανών τεχνολογίας από τη λιανική τραπεζική, οι οποίες προβλέπουν μέσο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,7% για τις λειτουργίες, 5% για τη διαχείριση λογαριασμών και προϊόντων και 5,5% για την ψηφιακή τραπεζική έως το 2027.

Εκτός από τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση της πελατειακής βάσης, άλλος ένας από τους βασικούς λόγος για τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επενδύουν σε νέες τεχνολογίες είναι οι ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές και αναγκάζουν τις τράπεζες να επενδύσουν σε νέα συστήματα.

Η έρευνα της Omdia διαπιστώνει ότι η πιο εύκολη ενσωμάτωση ρυθμιστικών αλλαγών ήταν μεταξύ των κορυφαίων κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής στον πυρήνα των τραπεζών, με το 39% των ερωτηθέντων να την επιλέγουν στις τρεις πρώτες προτεραιότητες τους.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση ρυθμιστικών κινδύνων και η συμμόρφωση με το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι οι τομείς, που θα δουν την ισχυρότερη ανάπτυξη συνολικά κατά την περίοδο 2022–27, με πρόβλεψη μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 5,8%, γεγονός που συνδέεται με τις αυξανόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις όπως τις  PSD3, DORA και «Basel III endgame», που βρίσκονται στον ορίζοντα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες πραγματοποιούν και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τις ψηφιακές πληρωμές. Μάλιστα, το 60% των εταιρειών του κλάδου αυξάνει τις δαπάνες σε εναλλακτικά μέσα πληρωμών και κυρίως, για τις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο.

Οι δαπάνες πληροφορικής για τις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο (real-time payments-RTP) αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό  6,8% έως το 2027, καθώς οι μισές επιχειρήσεις του τομέα δηλώνουν ότι αυτό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά τους για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογία των ελληνικών τραπεζών

Σε ό,τι αφορά τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χρηστών των συστημάτων τους και των αντίστοιχων εσόδων και παράλληλα την μείωση του κόστους των εργασιών.

Ως αποτέλεσμα των επενδύσεων αυτών, η Εθνική Τράπεζα είχε στο τέλος του α΄εξαμήνου του 2023 2,3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στα ψηφιακά της κανάλια έναντι  900.000 το 2018 , 3,8 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες στην υπηρεσία οnboarding από 2 εκατ. το 2018 και 3,9 εκατομμύριο χρήστες  μέσω mobile app, ενώ κατάφερε να ανεβάσει  το μερίδιο των ψηφιακών της πωλήσεων σε 1 εκατομμύριο από 40.000 το 2018, με μερίδια 37% στις ψηφιακές καταθέσεις, 35% στα καταναλωτικά προϊόντα, 61% στις πιστωτικές κάρτες και 54% στις ασφάλειες.

Στην Eurobank, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση στα 443 εκατ. ευρώ (από 419 εκατ. το α΄ εξάμηνο 2022),κυρίως λόγω των επενδύσεων σε τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα.

Ο δείκτης κόστους – οργανικών εσόδων μειώθηκε σε 33,8% το α ́ εξάμηνο 2023, από 45,9% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022, με τον δείκτη κόστους-εσόδων να παραμένει σημαντικά χαμηλότερα του 40% στο 33,3%.

Οι τεχνολογικές εφαρμογές οδήγησαν σε σταθερότητα τις δαπάνες προσωπικού της Τράπεζας Πειραιώς, σε μια περίοδο ενεργειών αναδιάρθρωσης προσωπικού.

Ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό του 32% το β΄ τρίμηνο 2023, έναντι 36% το προηγούμενο τρίμηνο και 48% ένα χρόνο πριν.

Η Alpha Bank,επενδύοντας στην τεχνολογία, αύξησε από το β΄ τρίμηνο 2022 τους νέους ενεργούς χρήστες κατά 7,3% (σε 1,48 εκατομμύρια) και έχει μερίδια στις ψηφιακές πωλήσεις προϊόντων, 58% σε προπληρωμένες κάρτες και σε καταναλωτικά δάνεια, 32% στις χρεωστικές κάρτες και 29% στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο