Οι εθνικές επέτειοι, όπως η χθεσινή της 28ης Οκτωβρίου, ίσως να φαντάζουν απλά εθιμοτυπικές και εορταστικού χαρακτήρα ευκαιρίες, αφορμές για άδεια από την εργασία μας και ανάπαυλα, ιδίως για τις νέες γενιές Ελλήνων, που δεν έχουν έρθει αντιμέτωπές με γεωπολιτικές προκλήσεις τεκτονικών μεγεθών.
Ωστόσο οι πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις, τόσο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, επαναφέρουν στο προσκήνιο του δημόσιου εθνικού και διεθνούς διαλόγου, διακυβεύματα και μηνύματα ιστορικά, όμοια με αυτά που οι εθνικές επέτειοι μας καλούν να μην λησμονούμε ποτέ.
Τότε, στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ήταν η ηρωική αντίσταση ενός λαού, του δικού μας, στην επέλαση μίας μηχανής πολέμου, αυτής της Ιταλίας, μέρους των δυνάμεων του Άξονα. Τώρα, λαοί άλλοι, όχι ο δικός μας, καλούνται να πουν τα δικά τους «Όχι» και να υπερασπιστούν με θυσίες, αγώνες και αίμα τα «όχι» αυτά, μαζί με το δικαίωμά τους σε ελευθερία και ειρήνη. Λαοί που βρίσκονται δίπλα μας, στην γειτονιά μας, άνθρωποι που ζουν όπως κι εμείς ή θέλουν να ζήσουν όπως κι εμείς, ακολουθώντας τον φιλελεύθερο, δημοκρατικό, δυτικό τρόπο ζωής.
Είναι το δικαίωμά τους αυτό υπό αμφισβήτηση;
Ναι, φαίνεται να είναι υπό αμφισβήτηση το δικαίωμά τους αυτό, γεγονός που αποδεικνύεται από την όχι και τόσο αυτονόητη συμπαράταξη μαζί τους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πλείστες φωνές στην χώρα μας, υποστήριξαν, ρητά ή δια της σιωπής τους, τον εισβολέα, ενώ τώρα η καταδίκη προς την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς και τις πρακτικές που ακολουθεί φαίνεται να μην αποτελεί προφανή λόγο καταδίκης για ορισμένη μερίδα της πολιτικής μας ζωής.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να αναδείξει την χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και έναν αξιόπιστο και έντιμο συνομιλητή των χωρών της περιοχής, αποτέλεσμα που δεν επέρχεται με αόριστες καταδίκες του πολέμου, αλλά με σαφείς και ισχυρές συμμαχίες. Για τον λόγο αυτό, η θέση της χώρας μας στο περίπλοκο διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται είναι σαφής, εκπορεύεται από τους δικούς μας αγώνες μέσα στην Ιστορία και επαναδιατυπώνει την προσήλωση της Χώρας μας στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η Ελλάδα, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού καταδικάζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κάνουμε διαχωρισμούς στον ανθρώπινο πόνο. Όπως έχει επαναλάβει πλειστάκις ο Πρωθυπουργός σε διεθνές επίπεδο είναι επιτακτική η ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και η διάνοιξη διαδρόμου για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα για την αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου και αυτό εξακολουθεί να είναι η θέση μας.
Με την μάλλον ουτοπική ελπίδα ότι η ανθρωπότητα θα απαλλαγεί κάποτε από την αντιπαράθεση ελεύθερων και ανελεύθερων καθεστώτων, ας ευχηθούμε όλοι για την άμεση αποκλιμάκωση και την αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Φίλιππος Φόρτωμας είναι Βουλευτής Κυκλάδων ΝΔ