Ελλάδα

Πρώτη επιλογή για Οικογενειακή απόδραση είναι η Αίγινα

Πρώτη επιλογή για Οικογενειακή απόδραση είναι η Αίγινα

Πηγή Φωτογραφίας: anes.gr

Κοντινός προορισμός στην Αθήνα, ιδανικός για εκδρομή με παιδιά, καθώς έχει σπουδαία ιστορία και σημαντικά μνημεία

Σακίδια, αθλητικά παπούτσια, ποδήλατα -προαιρετικά- και φύγατε. Μόλις μια ώρα με το πλοίο από την Αθήνα και φθάνετε στο λιμάνι της Αίγινας. Τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά από την πολύβουη πόλη, με το ήπιο κλίμα της όλο το χρόνο, θα σας βάλει αμέσως στην ήρεμη νησιώτικη καθημερινότητά της. Στη διάρκεια του ταξιδιού, μπορείτε να αφηγηθείτε στα παιδιά τον μύθο που λέει ότι η Αίγινα ήταν η ομορφότερη από τις είκοσι κόρες του ποταμού Ασωπού.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αίγινα – Aegina island 💙 (@aegina_greece_)

Ξεχωριστός ήταν ο ρόλος της στη σύγχρονη ιστορία, καθώς υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Στολίστηκε με σπουδαία κτίρια, που ονομάστηκαν Καποδιστριακά από τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Φιλοξενεί έναν από τους σημαντικούς αρχαίους ναούς της Ελλάδας, αυτόν της Αθηνάς Αφαίας, τον οποίο θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε. Θρησκευτικό προσκύνημα είναι ο Άγιος Νεκτάριος και πολύ κοντά του υψώνεται ο λόφος της Παλαιοχώρας με τα ερειπωμένα εκκλησάκια όπου μπορείτε να κάνετε έναν ωραιότατο περίπατο μέσα στα πεύκα.

Τα μόνιππα αμαξάκια με τα άλογα περιμένουν στη σειρά για μια βόλτα -που δύσκολα θα την αρνηθείτε στα παιδιά. Διαρκεί 25 λεπτά και το αμαξάκι διατρέχει τον παραλιακό και ύστερα τους δρόμους με τις φιστικιές, τους κήπους και τα παλιά αρχοντικά σπίτια. Τα νεοκλασικά κτίρια του λιμανιού της Αίγινας απλώνονται στην παραλιακή γραμμή, μαζί με τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα τουριστικά μαγαζιά, τα παλιά ζαχαροπλαστεία.

Η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους δεν ξεχνά το παρελθόν της. Περπατώντας στο λιμάνι θα δείτε το κτίριο Βούλγαρη, που θεωρείται του 1767: εδώ έμεινε ο Καποδίστριας κατά τη διάρκεια της επιδημίας που ξέσπασε τον Μάιο του 1828. Επάνω από την Εμπορική Τράπεζα είναι η οικία Δημήτρη Καλούδη του 1839, που θεωρείται το πρώτο ευρωπαϊκού τύπου σπίτι της Αίγινας. Εδώ φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της νεότερης Ελλάδας. Στη συνέχεια μπορείτε να δείξετε στα παιδιά την ψαραγορά και να κάνετε μια στάση για μεζέδες στα γραφικά ουζερί της.

Πλάι στην ψαραγορά, βρίσκεται το Δημαρχείο που στεγάζεται σε κτίριο του 1886 και στο ισόγειο λειτουργούν δύο από τα παλαιότερα καφενεία της πόλης. Απέναντι θα δείτε τα πλωτά μανάβικα που είναι ανοιχτά όλη την ημέρα και συνεχίζουν μία πολύ παλιά παράδοση. Το λιμάνι με τα δεμένα ιστιοπλοϊκά, τις βάρκες και τα καΐκια συμπληρώνει την ωραία θαλασσινή εικόνα της νησιωτικής πολιτείας. Στους εσωτερικούς δρόμους και πεζόδρομους, ο κόσμος πηγαινοέρχεται για να κάνει αγορές στα δεκάδες μαγαζιά όλων των ειδών. Οπότε, δεν έχετε παρά να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Η Κολώνα και το αρχαιολογικό μουσείο

Πολύ κοντά στο σημείο αποβίβασης των πλοίων, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας που αντικατοπτρίζει την μακρόχρονη ιστορία της ακρόπολης της αρχαίας Αίγινας. Το όνομα δόθηκε στον λόφο από Βενετσιάνους ναυτικούς που είχαν τις κολώνες του ναού του Απόλλωνα ως σημάδι προσανατολισμού. Το αρχαιότερο οικοδομικό λείψανο που ανακαλύφθηκε χρονολογήθηκε στην εποχή του Χαλκού. Τα ευρήματα των ανασκαφών έχουν αποκαλύψει τις διαδοχικές φάσεις εξέλιξης του οικισμού στη διάρκεια των χιλιετιών, οχυρώσεις, κατοικίες, υδραγωγεία και φυσικά το ιερό με τον ναό του Απόλλωνα. Χρονολογείται στο τέλος του 6ου π.Χ. αιώνα και από αυτόν σώζεται μόνο μια κολώνα (μια ιδέα για το πώς ήταν θα πάρετε όταν δείτε τον ναό της Αφαίας). Κάτω από τον λόφο βρέθηκαν ίχνη των μόλων του λεγόμενου «κρυπτού λιμένα». Στο αρχαιολογικό μουσείο της Κολώνας τα παιδιά θα μάθουν πολλά για τη σημαντική αυτή πολιτεία του Αργοσαρωνικού και την ιστορία της. (Τηλ. 22970 22248).

Τα Καποδιστριακά Κτίρια και ο πύργος του Μαρκέλλου

Η Μητρόπολη της Αίγινας ξεχωρίζει στο λιμάνι. Είναι ναός τρισυπόστατος, με τρεις Αγίες Τράπεζες. Κτίστηκε το 1806 από επτανήσιους τεχνίτες και το 1827-28 και ήταν το Βουλευτήριο. Εδώ έγινε η υποδοχή του Καποδίστρια και η ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης της Ελληνικής Πολιτείας. Δίπλα από την Μητρόπολη βρίσκεται το Εϋνάρδειο Διδασκαλείο, κτισμένο από τους φημισμένους αρχιτέκτονες Κλεάνθη και Schaubert. Στέγασε το κεντρικό σχολείο, ήταν το πρώτο αμιγώς νεοκλασικό κτίριο και ένα από τα πρώτα δημόσια κτίρια της νεότερης Ελλάδας. Λίγα μέτρα πιο πέρα υπάρχει το διώροφο πέτρινα κτίριο του Κυβερνείου. Το μέγαρο στέγασε την κυβέρνηση Καποδίστρια και ήταν η κατοικία του -οι Αιγινήτες, μάλιστα, το έλεγαν «παλάτι του Μπαρμπαγιάννη».

Ακριβώς δίπλα, βρίσκεται η Δημόσια Βιβλιοθήκη και στο τέλος της οδού Ιωάννη Καποδίστρια, υψώνεται το Ορφανοτροφείο, κτισμένο το 1828. Μέχρι το 1844, στο τεράστιο ορθογώνιο κτίριο στεγάζονταν τα απροστάτευτα παιδιά και όσα ήταν αιχμάλωτα και εξαγοράστηκαν. Από τα πιο ξεχωριστά κτίσματα της πόλης είναι ο ενετικός πύργος του Μαρκέλλου, στην οδό Αιακού. Λέγεται πως κτίστηκε αρχικά τον 17ο αιώνα. Το 1802, πάντως, ανακαινίστηκε από τον πρόκριτο και Φιλικό αγωνιστή Σπύρο Μαρκέλλο. Μεταξύ 1826-1828 στέγασε την Ελληνική Κυβέρνηση και αργότερα το Ταμείο του κράτους. Σήμερα, φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αίγινας, εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο ναός της Αφαίας

Η λατρεία εκεί ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια και αφορούσε μια γυναικεία θεά της γονιμότητας. Στα ιστορικά χρόνια κτίστηκαν διαδοχικά τρεις ναοί -και αυτός που βλέπουμε σήμερα χρονολογείται στο 500 π.Χ. Αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά δείγματα της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής. Οι ανασκαφείς αρχικά θεώρησαν ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στον Δία, ή στην Αθηνά, αλλά μετά τις έρευνες που έκανε το 1901 ο Γερμανός αρχαιολόγος Furtwangler διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για την τοπική θεά Αφαία.

Ο επιβλητικός ναός έχει έξι μονόλιθους κίονες στις στενές του πλευρές και 12 στις μακριές. Στα ανατολικά του, έχουν βρεθεί λείψανα κτισμάτων όπως λουτρών, οικιών ιερέων κ.ά. Τα αετώματα χρονολογούνται μεταξύ 490-480 π.Χ. Τα γλυπτά τους ήταν από παριανό μάρμαρο και είχαν έντονους χρωματισμούς. Το ιερό της Αφαίας παρήκμασε από τα μέσα του 5ου αιώνα και ο χώρος εγκαταλείφθηκε προς το τέλος του 2ου αιώνα.

Περπάτημα στην Παλαιοχώρα

Την έχουν αποκαλέσει «νησιωτικό Μυστρά» και η ιστορία της αναδύεται μέσα από τα ερείπια και τους πέτρινους τοίχους των 38 μικρών ναών που διασώζονται. Μαζί με τα παιδιά θα περπατήσετε στον φυσικά οχυρό λόφο που βρίσκεται απέναντι από το μεγάλο συγκρότημα του Αγίου Νεκταρίου, μεγάλου προσκυνήματος του νησιού. Στην είσοδο της Παλαιοχώρας υπάρχει σχεδιάγραμμα που θα σας βοηθήσει στην περιήγηση. Τον 9ο ή 10ο αιώνα, ο φόβος των πειρατών έγινε αιτία να μεταφερθεί σε αυτό το, αθέατο από τη θάλασσα, σημείο, η πρωτεύουσα του νησιού. Από τότε συνδέθηκε με την ιστορία της Αίγινας επί Φραγκοκρατίας, Ενετοκρατίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δυστυχώς, ο χρόνος πήρε μαζί του το μεγαλύτερο μέρος από τα κτίσματα της μεσαιωνικής Αίγινας που μαρτυρούν την αστική και στρατιωτική αρχιτεκτονική της. Όρθιες έχουν απομείνει μόνο οι εκκλησίες που θα τις θαυμάσετε περπατώντας στην Παλαιοχώρα και απολαμβάνοντας τη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ταχύπλοα, ιστιοπλοϊκά και βάρκες δένουν το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα όλου του χρόνου στο λιμανάκι της Πέρδικας που θυμίζει Κυκλάδες. Το παραθαλάσσιο μέτωπο του οικισμού διατηρεί τη γραφικότητά της με τα χαμηλά, ασβεστωμένα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές, τις ψαροταβέρνες, τα καφέ-μπαρ. Αξίζει να κάνετε βόλτα στις προβλήτες και στον πεζόδρομο πάνω από τη θάλασσα, καταλήγοντας στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που κτίστηκε το 1947 με συνεισφορές των κατοίκων. Μπορείτε, επίσης, να περπατήσετε και στην αντίθετη πλευρά, προς το ακρωτήρι, στην ανατολική άκρη του κόλπου. Εκεί, πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρχαν οχυρά που τα γκρέμισαν οι Γερμανοί. Ανάλογα οχυρά υπήρχαν στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, στην περιοχή του Τούρλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments