Διεθνή

ΗΠΑ: Με σκληρή ατζέντα Τραμπ ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Με σκληρή ατζέντα Τραμπ ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Nbcnews.com

Πλήρης η ταύτιση του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις πλέον αναχρονιστικές θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών είναι δεύτερος στη γραμμή προεδρικής διαδοχής μετά τον αντιπρόεδρο. Σήμερα, το αξίωμα ανήκει στον Μάικ Τζόνσον, «αρνητή» της νίκης του Τζο Μπάιντεν το 2020 και θιασώτη της εκστρατείας ψεύδους που υποδαύλισε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Είναι η τελική επιλογή των Ρεπουμπλικανών έπειτα από 22 ημέρες παράλυσης του νομοθετικού έργου που οι ίδιοι προκάλεσαν και τερμάτισαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο, επιβεβαιώνοντας πως το συντηρητικό κόμμα έχει μεταλλαχθεί, διαβρωθεί και αλωθεί πλήρως από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικ Τζόνσον δεν αποδέχθηκε “απλώς” το αφήγημα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ανέλαβε ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο σε μια συντονισμένη προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Στρατολόγησε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων συγκεντρώνοντας υπογραφές υπέρ της κατάθεσης αγωγής (που τελικά απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο) για την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε τέσσερις βασικές πολιτείες που είχαν βαφτεί “μπλε”. Και αυτό έγινε αφού το Καπιτώλιο και η Αμερικανική Δημοκρατία δέχθηκαν επίθεση σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Πάνω από το 60% των Ρεπουμπλικανών έπεισε ο βουλευτής από τη Λουιζιάνα να συνταχθούν με τον… ιερό σκοπό, λέγοντάς τους πως η πρωτοβουλία για την κατάθεση της επίμαχης αγωγής είχε τις ευλογίες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και «περίμενε με αγωνία» να δει ποιοι θα ήταν εκείνοι στο Κογκρέσο που θα τον υπερασπίζονταν. Για τις υπηρεσίες του ο Μάικ Τζόνσον -ο οποίος έως σήμερα δεν ήταν γνωστός για κάτι άλλο πέραν του αγώνα του για τη «δικαίωση» του Τραμπ- «επιβραβεύτηκε» κερδίζοντας την προεδρία της Βουλής.

Η κίνηση αυτή, η οποία έφερε τον 51χρονο Τζόνσον σχεδόν ξαφνικά στο προσκήνιο, δείχνει πόσο σφιχτός ήταν -και παραμένει- ο κλοιός του Τραμπ και πόσο η πίστη στον Τραμπ αποτελεί προϋπόθεση για να ανέβει κανείς τη σκάλα της εξουσίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι σκληροπυρηνικοί του Τραμπ ήταν αυτοί που “έριξαν” τον Κέβιν Μακάρθι σε μια πρωτοφανή διαδικασία μομφής, που μπλόκαραν τον δρόμο των πιθανών διαδόχων του, του Στιβ Σκαλίς και του Τομ Έμερ, και που “έριξαν” ξανά τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Έναν ακροδεξιό πρόεδρο έχει η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ως αποτέλεσμα του «εκτροχιασμού» των Ρεπουμπλικανών. Έναν επικεφαλής που αρνούνταν τέσσερα χρόνια πριν τη νόμιμη νίκη του σημερινού Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος διεκδικεί στην κάλπη του Νοεμβρίου του 2024 την επανεκλογή και ως όλα δείχνουν πιθανότατα θα έχει ξανά απέναντί του τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκλογή Τζόνσον δεν είναι καλά νέα ούτε για την κατεύθυνση των Ρεπουμπλικανών, ούτε για τη Βουλή, ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το μόνο θετικό είναι ότι η θητεία του θα έχει εκπνεύσει πριν την 6η Ιανουαρίου 2025 όταν και θα κληθεί το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του επομένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που μετριάζει ανησυχίες που ήδη εκφράζονται ότι εάν συντάχθηκε με το άρμα του Τραμπ για να ανατρέψει τη νίκη Μπάιντεν μία φορά, γιατί να μην το επιχειρήσει και δεύτερη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments