Κίνα: Ο δρόμος προς τη συνάντηση Μπάιντεν – Σι ενδέχεται να μην είναι ομαλός
Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε ότι «ο δρόμος προς τη σύνοδο του Σαν Φρανσίσκο δεν θα είναι ομαλός», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ενόψει της σχεδιαζόμενης συνάντησης του προέδρου του ασιατικού γίγαντα Σι Τζινπίνγκ με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στα μέσα Νοεμβρίου.
Στην Ουάσιγκτον, κ. Ουάνγκ, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και εκτενείς συνομιλίες με κορυφαίους συνεργάτες του, ιδίως με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν και με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να συμφώνησε με τους συνομιλητές του να αρχίσει προετοιμασία για να γίνει η σύνοδος κορυφής στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Τους τελευταίους μήνες, οργανώθηκε σειρά επαφών υψηλού επίπεδου των δυο μεγάλων δυνάμεων, με σκοπό να κατέβει το θερμόμετρο στη θυελλώδη διμερή σχέση, που έφθασε στα ουράνια στην αρχή της χρονιάς, με την ιστορία του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό κι έστειλαν μαχητικό να το καταρρίψει, αναζητούνται πεδία και περιθώρια συνεννόησης, «διαχείρισης» του διμερούς ανταγωνισμού.
Ωστόσο χθες ο κ. Ουάνγκ επέμεινε πως ο δρόμος προς τη σύνοδο των προέδρων ενδέχεται να είναι ανώμαλος και η ίδια η συνάντηση δεν θα γίνει «στον αυτόματο πιλότο».
Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο διεμήνυσε πως το εάν θα γίνει η σύνοδος Σι/Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο θα εξαρτηθεί από το εάν η Ουάσιγκτον θα φανεί επαρκώς «ειλικρινής».
Κατά τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Κίνα και ΗΠΑ πρέπει «να επιστρέψουν στο Μπαλί»: αναφέρεται στην προηγούμενη συνάντηση των δυο προέδρων, στο περιθώριο συνόδου της G20 στο ινδονησιακό νησί, τον Νοέμβριο του 2022, όταν συζήτησαν μεταξύ άλλων για την Ταϊβάν, για τον διμερή ανταγωνισμό, τους διαύλους διμερούς επικοινωνίας.
Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών πρέπει να εφαρμόσουν όσα είχαν συμφωνήσει τότε, να «απαλείψουν τις επεμβάσεις, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να αυξήσουν τη συναίνεση και να εξασφαλίσουν αποτελέσματα», κρίνει ο κ. Ουάνγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δυο πλευρές εκπέμπουν θετικά μηνύματα, λένε πως θέλουν να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί η σχέση και κρίνουν απαραίτητο να συνεχίσουν τον διάλογο παρά τις διαφωνίες και τις διαφορές τους και παρά τα πολλά ανεπίλυτα προβλήματα.
Στις επαφές του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κίνας συζήτησε επίσης για τις διμερείς επαφές σε επίπεδο στρατών, για τα χρηματοοικονομικά, την επιστήμη και την τεχνολογία, το επενδυτικό περιβάλλον και την πρόσβαση στις κινεζικές αγορές, καθώς και για τις κρίσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας