Μ. Ανατολή: Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις στο Ισραήλ για αποσταθεροποίηση
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Republicain-lorrain.fr
Αυξάνει προοδευτικά ο αριθμός των χωρών του Κόλπου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, που ζητούν από το Τελ Αβίβ να μην προβεί σε περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Κοινός παρονομαστής των χωρών είναι η ανησυχία για εξάπλωση της πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή.
«Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τους πάντες να αναλάβουν δράση. Η Ουάσιγκτον μας ζητά να μην κάνουμε τίποτα, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ έστειλαν μηνύματα στον Άξονα της Αντίστασης αλλά έλαβαν ξεκάθαρη απάντηση στο πεδίο της μάχης» έγραψε στο X.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι «το Ιράν θεωρεί καθήκον του» να υποστηρίξει «τον άξονα της αντίστασης», ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. «Αλλά», πρόσθεσε, «οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους».
Η αντίρρηση αυτή εκ μέρους του Ιράν προστίθεται σε μια αλυσίδα προειδοποιήσεων από χώρες της περιοχής προς τον Μπενζαμιν Νετανιάχου για εξάπλωση του πολέμου.
Ιδιαίτερα, πολλές είναι και οι χώρες του Κόλπου, οι οποίες προειδοποιούν, τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Σαουδική Αραβία να καταγγέλλει την «αδικαιολόγητη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν να κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «εγκλήματα πολέμου».
Πιο ειδικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καταδίκασαν τη χερσαία επιχείρηση και εξέφρασαν «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση και την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους αμάχους», μετέδωσε το πρακτορείο WAM.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τονίζεται ότι «η κατάφωρη και αδικαιολόγητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής». Το βασίλειο κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ώστε να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση και να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.
Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «η χερσαία κλιμάκωση θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους και καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο».
Το Ομάν από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης λόγω για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής λόγω της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.
Για το Κουβέιτ, «κάθε χερσαία εισβολή στη Γάζα (…) θα αποδείκνυε ότι η ισραηλινή κατοχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά του αδελφού παλαιστινιακού λαού».
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε την κλιμάκωση κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας