Διεθνή

Πώς ο τραμπισμός έθεσε τον Μάικ Πεν εκτός μάχης για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα

Πώς ο τραμπισμός έθεσε τον Μάικ Πεν εκτός μάχης για το ρεπουμπλικανικό χρίσμα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Ctvnews.ca

Υπήρχε μεγάλη ανησυχία στην εκστρατεία Πενς ότι δεν επρόκειτο να προκριθεί για το τρίτο στάδιο του ντιμπέιτ των υποψηφίων τον επόμενο μήνα.

Την υπόσχεση να συνδράμει στην εκλογή «ρεπουμπλικανών ηγετών με αρχές» στο μέλλον έδωσε ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικς Πενς αφότου αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα του κόμματος αναγνωρίζοντας πως «αυτή δεν είναι η στιγμή» του.

«Μετά από πολλή προσευχή και σκέψη, αποφάσισα να αναστείλω την εκστρατεία μου για την προεδρία» ανακοίνωσε ο Πενς, καθώς τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και το γεγονός ότι είχαν «στερέψει» οι δωρητές δεν του επέτρεπαν ουσιαστικά να συνεχίσει.

Υπήρχε μεγάλη ανησυχία στην εκστρατεία Πενς ότι δεν επρόκειτο να προκριθεί για το τρίτο στάδιο του ντιμπέιτ των υποψηφίων τον επόμενο μήνα, δήλωσε πηγή του επιτελείου του στο CNN μετά τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν το Σάββατο κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού στο Λας Βέγκας.

Ο τέως αντιπρόεδρος αποχωρεί από την κούρσα θεωρώντας ότι έδωσε μία σαφή εικόνα για τα όσα ο ίδιος πρεσβεύει μετά τον άθλιο τρόπο με τον οποίο έκλεισε η διακυβέρνηση Τραμπ-Πενς, δήλωσε ο αξιωματούχος του επιτελείου του.

«Αποχωρώ από αυτή την εκστρατεία, αλλά επιτρέψτε μου να σας υποσχεθώ ότι δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τον αγώνα για τις συντηρητικές αξίες και δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για την εκλογή Ρεπουμπλικανών ηγετών με αρχές σε κάθε αξίωμα της χώρας. Ας με βοηθήσει ο Θεός», ανέφερε ο Πενς.

Η απόφαση είχε κρατηθεί μυστική και πολλά ήταν τα μέλη του επιτελείου που δεν γνώριζαν ότι η ανακοίνωση της αποχώρησης θα γινόταν από το βήμα του συνεδρίου στο Λας Βέγκας.

Η υποψηφιότητα Πενς κινήθηκε στον άξονα τηςρήξης με τον Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και επικεντρώθηκε στις βασικές συντηρητικές αρχές που ίδρυσαν το σύγχρονο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα με πολιτικό φάρο τον Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Ο Πενς κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του -από τις προεκλογικές αφίσες που παρέπεμπαν σκόπιμα στην εκστρατεία του Ρείγκαν το 1984 μέχρι τις ομιλίες που προέτρεπαν το κόμμα του να απομακρυνθεί από τον λαϊκισμό.

Η αποχώρησή του από την κούρσα του 2024 είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει εγκαταλείψει προ πολλού αυτό το είδος συντηρητισμού που πρεσβεύει ο Πενς λόγω της «επέλασης»Τραμπ, ο οποίος και παραμένει ο κυρίαρχος στην προεδρική κούρσα του 2024 παρά τα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της προεδρίας του.

Ο Πενς, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της Ιντιάνα και βουλευτής των ΗΠΑ πριν γίνει αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε την εκστρατεία του στις αρχές Ιουνίου. Καθώς στην κούρσα επικρατούσε συνωστισμός υποψηφίων, ο Πενς βρισκόταν στη μοναδική θέση να είναι ο μόνος αντιπρόεδρος στα χρονικά που ήλθε να αντιπαρατεθεί για το χρίσμα με τον ίδιο τον πρόεδρο υπό τον οποίο υπηρέτησε. Και μάλιστα προειδοποιούσε τους πολίτες πως o Ντόναλντ Τραμπ «δεν πρέπει να γίνει ποτέ ξανά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πίσω από το παράδοξο για τα πολιτικά δεδομένα των ΗΠΑ κρύβεται μία ημερομηνία: 6 Ιανουαρίου 2021. Όταν τραντάχτηκαν τα θεμέλια της ίδιας της αμερικανικής Δημοκρατίας με την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, την οποία ο ίδιος υποδαύλισε με τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι του «έκλεψαν» τις εκλογές, και αφού είχε πιέσει τον Μάικ Πενς να εμποδίσει την επικύρωση της νίκης Μπάιντεν από το Κογκρέσο.

Ο Πενς συνέταξε μία επιστολή το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου λέγοντας ότι δεν είχε την εξουσία να παρέμβει για να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα πυροδοτώντας την οργή του προέδρου. Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχε προηγηθεί μία «πύρινη» ομιλία Τραμπ, το Καπιτώλιο δεχόταν επίθεση, και ο Μάικ Πενς φυγαδευόταν σε ασφαλή τοποθεσία.

«Στον αμερικανικό λαό αξίζει να γνωρίζει ότι εκείνη τη μοιραία ημέρα ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε επίσης να διαλέξω ανάμεσα σε αυτόν και το Σύνταγμά μας. Τώρα οι ψηφοφόροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ίδια επιλογή. Επέλεξα το Σύνταγμα και θα το κάνω πάντα. Και όποιος έχει ζητήσει από κάποιον άλλον να τον βάλει ‘πάνω’ από το Σύνταγμα δεν πρέπει ποτέ να γίνει ξανά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», έχει δηλώσει ανοιχτά ο Μάικ Πενς.

Οι υπόλοιποι βασικοί διεκδικητές του χρίσματος έχουν αποφύγει επιμελώς να αναφερθούν σε ομιλίες τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο για να μην απομακρύνουν ψηφοφόρους του Τραμπ που δυνητικά θα μπορούσαν να φέρουν με το μέρος τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments