Οικονομία

«Μπόνους» από το ΥΠΟΙΚ για ηλεκτρονικές καταγγελίες φοροδιαφυγής

Με νέα νομοθετική ρύθμιση, όσοι καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής σε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα λαμβάνουν χρηματική αμοιβή. Επίθεση Χατζηδάκη σε επαγγελματίες που πληρώνουν λιγότερα από τους υπαλλήλους τους.

Χρηματική αμοιβή θα λαμβάνουν όσοι πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει, ήδη, τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν και θα επεκταθεί για να υποδέχεται καταγγελίες για φοροδιαφυγή.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια της παρουσίασης για τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ. Σημειώνεται ότι για τη νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε δεν έχει οριστεί η παροχή bonus, αλλά αυτό αφορά την υπάρχουσα. Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για το οικονομικό όφελος (μπόνους) θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω εφαρμογή έχει ως στόχο να ελέγξει τη γνησιότητα αποδείξεων που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος, ενώ μέχρι στιγμής οι καταγγελίες μέσω αυτής είναι 135.000 εκ των οποίων οι 55.000 είναι επώνυμες και 75.000 ανώνυμες.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και μία σειρά αλλαγών στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Ο κ. Χατζηδάκης έστρεψε τα βέλη του κατά των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να υπάρχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων των 733.396 αυτοαπασχολούμενων, προκύπτει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2022 εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνο 31.652 ή 4,3% του συνόλου δηλώνουν πάνω από 40.000 ευρώ. Επομένως, περίπου επτά στους δέκα αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 780 ευρώ τον μήνα (επί 14 καταβολές), ή 10.920 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΘΟ, ο εργοδότης δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από εκείνο των υπαλλήλων που απασχολεί.

Παράλληλα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ανακοινωθεί 10 δράσεις:

  1. Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα να διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.
  2. Καθίστανται εντός του 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  3. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές- POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
  4. Επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση
  5. Θεσμοθέτηση της αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
  6. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους.
  7. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
  8. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
  9. Αποκλεισμός των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.
  10. Παρεμβάσεις στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τη διασταύρωση των εσόδων, τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Ο στόχος της ανάπτυξης

Παράλληλα ο ΥΠΕΘΟ παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde στην οποία τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

«Την τελευταία δεκαετία, στόχος ήταν να παραμείνουμε στο ευρώ. Φτάσαμε πολύ κοντά στην καταστροφή. Ο στόχος για την Ελλάδα κατά την τρέχουσα δεκαετία είναι να ευθυγραμμιστεί η οικονομία μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σημειώνει ο υπουργός επισημαίνοντας, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, ότι μετά το μέγεθος της κρίσης που συγκλόνισε την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται 20% κάτω από το επίπεδο του 2007, η ανασυγκρότηση θα είναι αναγκαστικά αργή.

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι μόνο προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους μας, αλλά και ένας τρόπος να αποδείξουμε ότι έχουμε διδαχθεί τα μαθήματα του παρελθόντος, ότι έχουμε αλλάξει νοοτροπία και ότι υιοθετούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές» αναφέρει ακόμη ο Κ. Χατζηδάκης.

Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κοινωνικές ζημιές είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία βήμα προς βήμα, αναφέρει επίσης η γαλλική εφημερίδα. «Μειώσαμε τους φόρους, αλλά όχι δραματικά, μειώσαμε τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, απλοποιήσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και αλλάξαμε τους νόμους για την αγορά εργασίας. Και, στο τέλος της ημέρας, έχουμε σημαντική ανάπτυξη, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της αναδιανομής», εξηγεί ο Κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο