Πολιτική

Μητσοτάκης: “Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν για τον πόλεμο στο Ισραήλ” [vid]

Μητσοτάκης: “Στη λάθος πλευρά της ιστορίας ο Ερντογάν για τον πόλεμο στο Ισραήλ” [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 27ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Econimist. Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Athenaeum Intercontinental, είχε σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην στάση που κρατάει η Ελλάδα στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Economist με τον Φράνσις Φουκουγιάμα. Σημείωσε ότι δεν διατηρούμε επαφές με όλα τα κράτη της περιοχής, τονίζοντας ότι δεν συνομιλούμε την Χαμάς καθώς πρόκειται για μια τροποκρατική οργάνωση.

«Η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στο ψήφισμα του ΟΗΕ» είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας με τον Φρ. Φουκουγιάμα στο συνέδριο του Economist. «Δηλώσαμε το προφανές, το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες» πρόσθεσε. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» είπε ότι είμασταν από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ ο ίδιος επισκέφτηκε το Ισραήλ. Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. «Είμαστε αντικειμενικοί σε ότι αφορά τη συνολική μας πολιτική» είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι μια λύση μπορεί να υπάρξει αυτή των «δυο κρατών». Τόνισε ότι αν γίνει δυνατό να σταλεί δια θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια για θαλάσσης η Ελλάδα θα συμμετάσχει.

«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συζήτησης. Τόνισε, δε, αντιπαραθέτοντας εμμέσως τη στάση της Ελλάδας με εκείνη της Τουρκίας, ότι «δεν μιλάμε στη Χαμάς, ούτε φιλοδοξούμε να το κάνουμε, γιατί την ορίζουμε ξεκάθαρα ως τρομοκρατική οργάνωση».

«Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει επιδείξει την ανάλογη αποτελεσματικότητα» είπε -μεταξύ άλλων – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία, καθώς και η ΕΕ να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Θεωρώ ότι μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στον κόσμο 5 χρόνια τώρα είχε να κάνει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν θεωρώ ότι οποιοσδήποτε έλαβε σοβαρά υπόψιν αυτή την εισβολή. Ζούσαμε σε έναν κόσμο όπου ασκούσες πιέσεις, ή χρησιμοποιούσες κυρώσεις, όμως ένας στρατός που να σηκώνει όπλα δεν ήταν κάτι που θεωρούσαμε πιθανό. Ο Πούτιν απέδειξε ότι δυστυχώς ακόμη ζούμε σε έναν κόσμο άλλου αιώνα, με στρατιωτικές επεμβάσεις, κάτι που ενεργοποίησε και αντίστοιχες σκέψεις στην ΝΑ Ασία» είπε ο πρωθυπουργός.

«Πολλοί στη Δύση, ακόμα δεν το σκέφτονται έτσι και δεν έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι πχ έχουμε πρόβλημα με την αμυντική μας βιομηχανία, αν υπάρξει διεύρυνση της σύγκρουσης δεν έχουμε σφαίρες. Δεν με ικανοποιεί αυτό που λέω, άλλα η νοοτροπία των τελευταίων 30 ετών άλλαξε ταχύτητα και πλέον αποδεχόμαστε την πιθανότητα τέ5τοιων συγκρούσεων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολλοί στη Δύση, ακόμα δεν το σκέφτονται έτσι και δεν έχουν εκτιμήσει το γεγονός ότι πχ έχουμε πρόβλημα με την αμυντική μας βιομηχανίααν υπάρξει διεύρυνση της σύγκρουσης δεν έχουμε σφαίρες. Δεν με ικανοποιεί αυτό που λέω, άλλα η νοοτροπία των τελευταίων 30 ετών άλλαξε ταχύτητα και πλέον αποδεχόμαστε την πιθανότητα τέ5τοιων συγκρούσεων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όταν μιλάμε για τη δική μας αμυντική ικανότητα, είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» είπε επίσης ο πρωθυπουργός. «Αυτή η έννοια της στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης, που δεν είναι ανεξάρτητη από το ΝΑΤΟ, πρέπει να το εξετάσουμε με μεγαλύτερη σοβαρότητα» σημείωσε επίσης.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το σενάριο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024. Επέλεξε να μην ρισκάρει προγνωστικά, εστιάζοντας στις στενές σχέσεις που έχει η χώρα μας με την Ουάσινγκτον και την αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνα σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Φουκουγιάμα, για να τονίσει ότι, «αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ο φημισμένος πολιτικός επιστήμονας είπε πως νόμιζε ότι «είχαμε ξεμπερδέψει με τον Τραμπ» μετά την ήττα του στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Τι είπε για την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσιοτάκης σημείωσε επίσης ότι εξαρτάται από την Τουρκία για το αν θα παραμείνει αυτό το καλό κλίμα, καθώς η χώρα μας είναι σταθερή ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαφορές μας. «Θα κάνω ότι μπορώ για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το καλό κλίμα θα αντέξει. «Η Τουρκία πρέπει να δείξει ότι αυτό που αρχίσαμε, να χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, μπορεί να διατηρηθεί. Εμείς είμαστε συνεπείς. Η Τουρκία έχει κάνει πολλές στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε χώρο για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με όσα γίνονται στη γειτονιά και με τον Ερντογάν να είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, όταν δεν καταδικάζει τη Χαμάς, αλλά λέει ότι είναι απελευθερωτικό κίνημα», επισήμανε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments