Greenpeace: Οι εξορύξεις στην Ελληνική Τάφρο «χαριστική βολή» για φάλαινες και δελφίνια
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Οι εταιρείες ExxonMobil και HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ολοκλήρωσαν φέτος τις σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές και η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρώτες εξερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2025.
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επαναλαμβάνει το αίτημά της να ακυρωθούν τα σχέδια για εξόρυξη φυσικού αερίου στα νερά της Ελληνικής Τάφρου, έπειτα από μελέτη που δείχνει ότι τουλάχιστον τέσσερα είδη κητωδών ζουν στην περιοχή όλο τον χρόνο, ακόμα και τον χειμώνα που πραγματοποιούνται οι σεισμικές έρευνες.
Φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και ζιφιοί ζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στις εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση νοτιοδυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, διαπιστώνει μελέτη της Greenpece, του Πανεπιστημίου του Έξετερ και του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος».
«Οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη ορυκτού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για τους τοπικούς πληθυσμούς κητωδών, που ήδη υφίστανται ανθρωπογενείς πιέσεις και απειλές» προειδοποιεί η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Οι εταιρείες ExxonMobil και HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ολοκλήρωσαν φέτος τις σεισμικές έρευνες στις δύο περιοχές και η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι πρώτες εξερευνητικές γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2025.
Χημική αποικιοκρατία…
Στις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούνται ηχοβολιστικά εργαλεία που στέλνουν ισχυρά ηχητικά κύματα στον βυθό και καταγράφουν τις ανακλάσεις τους για τον εντοπισμό πιθανώς κοιτασμάτων.
Οι ήχοι αυτοί είναι γνωστό ότι επηρεάζουν κήτη που βασίζονται στον ηχοεντοπισμό για τον προσανατολισμό τους και την εξεύρεση τροφής.
«Τα ρηχότερα νερά της Ελληνικής Τάφρου έχουν αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή Θαλάσσιων Θηλαστικών» δήλωσε σε δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου του Έξετερ η δρ Κίρστεν Τόμσον, συνεπικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Endangered Species Research.
«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, είναι σαφές ότι οι σεισμικές έρευνες και η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου κατά μήκος της Τάφρου θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες διατήρησης» είπε.
Όπως αναφέρει η Greenpeace, «διάφορα είδη κητωδών είναι γνωστό ότι κατοικούν στην Ελληνική Τάφρο στα ανοικτά της Ελλάδας το καλοκαίρι, αλλά μέχρι τώρα ελάχιστα ήταν γνωστά για τη χωρική τους κατανομή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτή η έλλειψη σημαντικής επιστημονικής πληροφορίας έχει χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει και να επιτρέψει τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου».
Όπως επισήμανε ο δρ Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Πέλαγος», «έχουμε ήδη δείξει ότι οι συγκρούσεις με πλοία θα οδηγήσουν από μόνες τους σε εξαφάνιση των φυσητήρων της Ανατολικής Μεσογείου σε μερικές δεκαετίες, αν δεν ληφθούν μέτρα κατά μήκος της Ελληνικής Τάφρου».
«Εδώ και εννέα χρόνια προσπαθούμε να πείσουμε τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας, χωρίς σαφή αποτελέσματα».
«Από την άλλη πλευρά, οι τοπικοί πληθυσμού του ζιφιού μειώνονται, έπειτα από επανειλημμένα περιστατικά εκβρασμού λόγω των στρατιωτικών σόναρ, όπως συμβαίνει και με τα ζωνοδέλφινα που ζουν στην Ελληνική Τάφρο».
Όπως δήλωσε στο Associated Press ο Κωστής Γριμάνης της Greenpeace, τα σχέδια εξόρυξης «είναι ένα παράλογο για παράλογο έγκλημα κατά της φύσης. Θα είναι επιζήμιο όχι μόνο για αυτά τα εμβληματικά είδη της θαλάσσιας πανίδας αλλά και για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», δεδομένου ότι παρατείνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων.
Πηγή: in.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας