Κόσμος

Wikileaks – Διαρροή εγγράφου: Ο Νετανιάχου εξετάζει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης Παλαιστινίων

Ποιες λύσεις εξετάζει η ισραηλινή κυβέρνηση σύμφωνα με το έγγραφο - Γιατί υπάρχει κίνδυνος ρήξης στις σχέσεις του Ισραήλ με την Αίγυπτο

Η μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο ως λύση για το παλαιστινιακό, μετά την επίτευξη του στόχου της ανατροπής των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, αναφέρεται σε έγγραφο που συνέταξε το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έγγραφο υποβαθμίζεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει στη Haaretz ότι αποτελεί «αρχικές σκέψεις» για το θέμα, το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζεται από τις Aρχές που επικεντρώνονται στην πολεμική προσπάθεια και όχι στην επόμενη ημέρα.

Το έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaksπροτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Χαμάς μεταξύ των οποίων και τη μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο βόρειο Σινά και στη συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Αναφορές για μετεγκατάσταση Παλαιστινίων σε Καναδά, Ισπανία αλλά και… Ελλάδα

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.

Παράλληλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα τη Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στη Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγων, τις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ.