Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα και ελάχιστος φόρος κοντά στα 1.000 ευρώ για τους ελ. Επαγγελματίες
Πηγή Φωτογραφίας: kapa-news.gr
Σύστημα ελάχιστου φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που σε ποσοστό 70% δήλωναν εισοδήματα λιγότερα από τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους, καθιερώνει η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης.
Στο εξής, δηλαδή ήδη από τα εισοδήματα του 2023, κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα φορολογείται, ανεξάρτητα από το τι δηλώνει,για ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από αυτό ενός υπαλλήλου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ήτοι 10,920 ευρώ.
Για το εισόδημα αυτό θα φορολογείται με την κλίμακα και θα πληρώνει έναν ελάχιστο φόρο 1.100 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τέλος επιτηδεύματος (650 – 1.000 ευρώ), που παραμένει ασαφές πότε ακριβώς θα καταργηθεί.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καθιερώσει αυστηρότερους κανόνες για την έκπτωση δαπανών από το εισόδημα των επαγγελματιών, ώστε να εμφανίσουν μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα. Κύριο εργαλείο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα είναι να καθιερωθεί ο κανόνας ότι εκπίπτουν μόνο οι δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Σημειώνεται ότι μόνο το 52% των επαγγελματιών έχουν θετικό πρόσημο στη δήλωση Ε3, δηλαδή εμφανίζουν κέρδη και πληρώνουν κάποιο φόρο. Οι υπόλοιποι, δηλαδή σχεδόν οι μισοί επαγγελματίες, εμφανίζονται «βουτηγμένοι» σε ζημιές, κάτι που σχετίζεται και με το «φούσκωμα» των δαπανών.
Η Κομισιόν έχει ασκήσει έντονη πίεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι οι αυτοαπασχολούμενοι εμφάνισαν (το 2021) πολύ αυξημένα συνολικά ακαθάριστα αποτελέσματα, ύψους 48,6 δισ. ευρώ, όμως μόνο 4,2 δισ. ήταν τα καθαρά αποτελέσματα για τα οποία πληρώθηκε φόρος εισοδήματος.
«Υπάρχει περιθώριο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και επιβολής της φορολογικής συμμόρφωσης των αυτοαπασχολούμενων», τόνιζε η Κομισιόν. «Ο κύκλος εργασιών των αυτοαπασχολούμενων αυξήθηκε ραγδαία (σ.σ.: το 2021, δηλαδή αμέσως μετά την πανδημία), ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν ελάχιστα. Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2021, πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ».
Ένα νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα είναι και η χρηματική αμοιβή για καταγγελία φοροδιαφυγής με το γνωστό σκανάρισμα απόδειξης στην εφαρμογή Apodixi. Η αμοιβή θα δίνεται, βέβαια, μόνο όταν η απόδειξη πράγματι προέρχεται από αδήλωτη ταμειακή μηχανή. Σε νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα μπορούν να γίνονται και άλλες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, επώνυμες και ανώνυμες, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα δίνεται αμοιβή.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και υλοποιούνται τώρα έχουν ως κύριο σημείο αναφοράς τη ψηφιοποίηση και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές:
- Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS.
- Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.
- Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά.
- Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
- Ενεργοποίηση, από τον Ιανουάριο, του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
- Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω καρτών.
- Πρόστιμο για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, το οποίο θα είναι διπλάσιο του ύψους κάθε συναλλαγής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας