Σε όποια επιχείρηση διαπιστώνεται ρευματοκλοπή θα μπαίνει λουκέτο – Αφαίρεση άδειας στους ηλεκτρολόγους
Πηγή Φωτογραφίας: Η Ένσταση προς ΔΕΔΔΗΕ για αμφισβήτηση ρευματοκλοπής: διαδικασία ακύρωσης προστίμου / e-nomika.gr
Σφίγγει ο κλοιός σε όσους επιδίδονται σε ρευματοκλοπές. Σήμερα ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου θα παρουσιάσουν στο υπουργικό συμβούλιο μια νέα δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους, η οποία θα περιλαμβάνει και ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών και προστίμων για τους παρανομούντες.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στελέχη του ΥΠΕΝ, σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ρευματοκλοπή θα μπαίνει «λουκέτο», όπως συμβαίνει σήμερα σε καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ή δεν δηλώνουν τα έσοδά τους. Επίσης, θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους ηλεκτρολόγους που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν υπηρεσίες που «διευκολύνουν» τη ρευματοκλοπή.
Παράλληλα, το πρόστιμο που σήμερα υπολογίζει και επιβάλλει ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) όταν διαπιστώνει ρευματοκλοπή θα τριπλασιάζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να τετραπλασιάζεται. Οι ρευματοκλοπές που εντοπίζει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ φτάνουν περίπου τις 13.000 και στο 25% αυτών των περιστατικών το ποσό – πρόστιμο που καλούνται να καταβάλλουν οι παρανομούντες ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Σήμερα, αφού οι τεχνικοί του Διαχειριστή διαπιστώνουν επέμβαση στο ρολόι, αυτό αφαιρείται και περνά από ειδικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος της ρευματοκλοπής, η οποία ανάγεται σε βάθος πενταετίας και υπολογίζεται το ποσό – πρόστιμο με υψηλότερη χρέωση της κιλοβατώρας από εκείνη που θα είχε καταβληθεί εάν δεν είναι πειραχθεί ο μετρητής. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις του ΥΠΕΝ εκτός από τον πολλαπλασιασμό του προστίμου, θα παραμείνει και η ποινή που επισύρει η πράξη της ρευματοκλοπής που σήμερα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη.
Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών επιβαρύνει όλους τους συνεπείς πολίτες, οι οποίοι τις πληρώνουν, μαζί με τις τεχνικές απώλειες του ηλεκτρικού δικτύου, μέσω χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Μόνο το 2022 το κόστος υπολογίστηκε περίπου στα 800 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα «Απόλλων» για δωρεάν ρεύμα
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης θα ανακοινώσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και το πρόγραμμα “Απόλλων” για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά το οποίο θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW (γιγαβάτ).
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα αφορά δήμους της χώρας, οι οποίοι θα έχουν δημιουργήσει ή θα συμμετέχουν σε ενεργειακή κοινότητα. Μάλιστα, η πρόταση του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια για την πρόκριση των ΟΤΑ _ έπειτα από σχετική πρόσκληση συμμετοχής που θα γίνει το επόμενο διάστημα _ καθώς η ενέργεια που θα παράγουν τα 11 πάρκα των 100 MW (μεγαβάτ) δεν επαρκεί για όλους τους δήμους.
Όσο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα του προγράμματος, θα γίνει διαγωνισμός από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι εταιρείες που θα προκριθούν (προσφέροντας τη χαμηλότερη «ταρίφα» για το παραγόμενο ρεύμα) είτε θα κατασκευάσουν πάρκα είτε θα συμμετέχουν με πάρκα που ήδη αναπτύσσουν ή λειτουργούν.
Μέρος του ρεύματος που θα παράγεται _ περίπου το 30% με 50% όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ _ θα κατευθύνεται στους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες του κάθε Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), σχολεία, αθλητικά κέντρα κλπ. Για την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος «Απόλλων» έχει προταθεί να γίνεται απευθείας μέσω των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα) των Δήμων. Επιπλέον, πριν από περίπου έναν χρόνο είχε ανακοινωθεί ότι είχαν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 120 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών των δήμων για περίπου 30.000 νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.
Τιμολόγια, κακοπληρωτές και επίδομα θέρμανσης
Επίσης, στη δέσμη μέτρων για το ενεργειακό κόστος που θα παρουσιαστεί αύριο περιλαμβάνονται οι νέοι τύποι τιμολογίων ρεύματος, μεταξύ των οποίων και το ενιαίο τιμολόγιο με προκαθορισμένη τιμή ανά μήνα που θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους προμηθευτές ενέργειας.
Το «πακέτο» του ΥΠΕΝ θα περιέχει και επίδομα σε όσους θερμαίνονται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα διαφοροποιείται ανάλογα με το πόσες ημέρες του έτους ο υδράργυρος υποχωρεί κάτω από μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Πάντως, οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν και το ισχύον κλασικό επίδομα θέρμανσης (για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) και το νέο που θα θεσμοθετηθεί, αλλά θα πρέπει να επιλέγουν ένα από τα δύο.
Επίσης, τα νέα μέτρα θα φέρουν και ένα νέο ειδικό τιμολόγιο πολυτέκτων καθώς και …πονοκέφαλο στους κακοπληρωτές των οποίων τα φέσια φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ στην αγορά του λιανεμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας. Καταρχάς ΔΕΔΔΗΕ και ΑΑΔΕ θα ελέγχουν σε βάθος πενταετίας τους απλήρωτους λογαριασμούς και εάν διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει οικονομική δυσπραγία θα προχωράει αποκοπή του ρεύματος. Ο προηγούμενος πάροχος του κακοπληρωτή θα μπορεί να δώσει εντολή αποκοπής ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ για πελάτη του που έχει αλλάξει προμηθευτή και του έχει αφήσει δύο λογαριασμούς ανεξόφλητους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας