Policy Briefs

Ε.Ε.: Θέλει να διπλασιάσει τις οικονομικές δυνατότητες των Βαλκανίων σε μια δεκαετία

Ε.Ε.: Θέλει να διπλασιάσει τις οικονομικές δυνατότητες των Βαλκανίων σε μια δεκαετία

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Reuters.com

Χάρη σε ένα σχέδιο ανάπτυξης έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να βοηθήσει στον «διπλασιασμό» του οικονομικού δυναμικού των Δυτικών Βαλκανίων τα επόμενα δέκα χρόνια, χάρη σε ένα σχέδιο ανάπτυξης έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, σε περιοδεία στην περιοχή.

«Πρέπει να φέρουμε τις οικονομίες μας πιο κοντά. Το σχέδιο ανάπτυξης θα ενισχύσει την οικονομία σας, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει στην πορεία προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση », δήλωσε ο Von der Leyen σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar. Κοβάτσεφσκι.

«Αυτό το σχέδιο έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει την οικονομία σας σε δέκα χρόνια — αυτός είναι ο στόχος », πρόσθεσε.

Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ προβλέπει πολλά στάδια — άνοιγμα μέρους της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς σε βαλκανικές εταιρείες, άνοιγμα κοινής περιφερειακής αγοράς, μεταρρύθμιση τμημάτων της διοίκησης και της δικαιοσύνης, καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Αυτά είναι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Έχουμε πολύ καλά σχόλια από αυτήν την αρχή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί πολύ καλά. Είπαμε λοιπόν μέσα μας: γιατί να μην επεκτείνουμε αυτή την αρχή στους φίλους μας στα Δυτικά Βαλκάνια; » πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μετά τα Σκόπια, η κ. Von der Leyen πήγε στο Κοσσυφοπέδιο, όπου εξήρε τις «προσπάθειες που έγιναν για την ενίσχυση της δημοκρατίας» . Αλλά “θα προχωρήσουμε μόνο εάν το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία εξομαλύνουν τις σχέσεις τους”, προειδοποίησε.

Η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία και η Βοσνία είναι υποψήφιες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες σε διαφορετικά στάδια πιθανής ολοκλήρωσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments