Μελόνι: Ο Πρωθυπουργός πρέπει να εκλέγεται άμεσα από τον Λαό
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Telegraph.co.uk
Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας θα μπορούσε να εκλεγεί απευθείας από τους πολίτες, εάν τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που παρουσιάστηκε χθες από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ως μέρος της προεκλογικής της υπόσχεσης για την εγκαθίδρυση μιας «Τρίτης Δημοκρατίας » .
Σε κυβερνητική συνεδρίαση τη Δευτέρα, η κ. Μελόνι και οι υπουργοί της συμφώνησαν ότι το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, που οριστικοποιήθηκε από την Υπουργό Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων Maria Elisabetta Casellati (Forza Italia, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), θα φτάσει στο Συμβούλιο Υπουργών την Παρασκευή (3 Νοεμβρίου). , μετά την οποία θα αποσταλεί στη Βουλή.
«Είναι μια ιστορική ευθύνη που βαρύνει τους ώμους μας: να εδραιώσουμε μια δημοκρατία [πολιτικής] εναλλαγής και τελικά να συνοδεύσουμε την Ιταλία, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που σκοπεύει να εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση, στην Τρίτη Δημοκρατία» δήλωσε η κ. Meloni ( Fratelli d’ Italia , Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές).
Το νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας και στη δημιουργία ισχυρότερης σύνδεσης μεταξύ της ψήφου των πολιτών και του σχηματισμού κυβέρνησης, προτείνει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει πλέον να εκλέγεται από τους πολίτες στις εκλογές. Εξετάζει επίσης έναν νόμο που θα έδινε στον νικητή συνασπισμό ή στο κόμμα το 55% των εδρών στο κοινοβούλιο, καθιστώντας ευκολότερη τη ψήφιση νόμων.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα είναι επίσης δυνατή η ανασύσταση πλειοψηφίας με τον ίδιο πρωθυπουργό ή άλλο μέλος της ίδιας πλειοψηφίας σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιστρέψουν στις κάλπες μόνο εάν αποτύχουν οι προσπάθειες ανασύστασης ενός συνασπισμού. Από την άλλη, θα ήταν δυνατή η αντικατάσταση του πρωθυπουργού μόνο μία φορά.
Ωστόσο, το σχέδιο μεταρρυθμίσεων δεν αντιμετωπίζει τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει ο πρόεδρος, αν και η κ. Casellati διαβεβαιώνει ότι ο τελευταίος θα διατηρήσει τις εξουσίες του, συμπεριλαμβανομένης αυτής του διορισμού υπουργών κατόπιν συμβουλής του Πρωθυπουργού, αλλά ότι απλώς δεν θα είναι στο χέρι του να διορίσει τον Πρωθυπουργό.
Τα περισσότερα κόμματα είναι υπέρ της αλλαγής, ιδίως για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της κυβέρνησης, αν και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, Partito Democratico (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) και Azione (Ανανέωση), ευνοούν μια καγκελαρία γερμανικού τύπου, με πρωθυπουργό Υπουργός που δεν θα εκλεγόταν άμεσα αλλά θα είχε την εξουσία να διορίζει υπουργούς.
«Η [σημερινή] θέση του Πρωθυπουργού δεν είναι κατάλληλη. δεν υπάρχει σε καμία δυτική χώρα. Αυτό καταστρέφει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Εν ολίγοις, είναι αδύνατο, και για εμάς, δεν είναι δυνατή η διαπραγμάτευση εάν η πλειοψηφία των Μελόνι επιμείνει σε αυτό το μονοπάτι», δήλωσε ο Κάρλο Καλέντα (Ανανέωση), ηγέτης της Azione , στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica .
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας