Άδωνις: Πολυεπίπεδη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ανεργίας
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), Τις πολύμορφες παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Τέταρτο Συνέδριο του Athens Investment.
Τις πολύμορφες παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Τέταρτο Συνέδριο του Athens Investment.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε εισαγωγικά πως «στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το οξύμωρο να έχουμε, αφενός, ανεργία άνω του 10% και, αφετέρου, οι εργοδότες από όλους τους κλάδους της οικονομίας να ζητούν περισσότερες μετακλήσεις εργαζομένων, δηλαδή νόμιμη εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτη χώρα, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Αυτό παρατηρείται, για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο, στην αγροτική παραγωγή, ακόμη και στον τουριστικό κλάδο. Άρα, έχουμε ένα δομικό πρόβλημα και με τις μετακλήσεις, οι εργοδότες δεν εξοικονομούν περισσότερα λεφτά, γιατί όταν ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία μετακλήσεων, ο εργαζόμενος πρέπει να λαμβάνει τα χρήματα που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση. Και η μεγαλύτερη πίεση εντοπίζεται στους ανειδίκευτους εργάτες δηλαδή στους εργάτες που δεν έχουν καμία ειδική δεξιότητα».
Αναφερόμενος στην ερμηνεία και την επίλυση του προβλήματος αυτού, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και πως, συμμετρικά, η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι πολυεπίπεδη.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «ένα τμήμα της εξήγησης είναι η μαύρη εργασία, γιατί έχουμε μαύρη εργασία και μαύρα εισοδήματα, που δεν μπορούν να καταγραφούν στους επίσημους δείκτες. Και μάλλον η πραγματική ανεργία είναι χαμηλότερη από αυτή που καταγράφουν ο επίσημοι στατιστικοί δείκτες».
Επιπλέον, συνέχισε ο Άδωνις, «ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι δεξιότητες του εργατικού δυναμικού δεν απηχούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Και κάνουμε χρήση των κοινοτικών πόρων για το risk skilling και up skillng. Και αυτό, γιατί κορυφαίες είναι σήμερα οι ψηφιακές δεξιότητες. Πρόκειται για επιμόρφωση ανέργων για να βρουν δουλειά, καθώς επίσης και για την επιμόρφωση εργαζομένων για να αποκτήσουν σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες».
«Ταυτόχρονα», έσπευσε να συμπληρώσει ο Άδωνις, «η αύξηση του μέσου μισθού συνεχίζεται. Σήμερα, ο μέσος μισθός είναι στα 1090 ευρώ. Ο στόχος μας είναι, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Και αυτό δεν θα γίνει διά νόμου, αλλά με την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων και, άρα, με τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Έτσι, θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας και, κατά προέκταση, θα αυξηθεί το ύψος της μισθωτής εργασίας μέσα από το νόμο της αγοράς και της ζήτησης που βασιλεύει στον καπιταλισμό».
Καταλήγοντας, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «με τα προγράμματα risk skilling και up skilling, με την προσέλκυση επενδύσεων και με τις μετακλήσεις σε λελογισμένους αριθμούς, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας