Στη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τον Οκτώβριο σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες αναφέρθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα την ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ζούμε σε μία περίοδο μείωσης των ροών, όχι αύξησης. Οι ροές μειώνονται. Στον Έβρο έχουν μηδενιστεί, δεν περνάει κανείς στον Έβρο», σημείωσε ο κ. Καιρίδης, υπενθυμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση του Αυγούστου με τους διακινητές να οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού, προκαλώντας δύο τροχαία δυστυχήματα, ενώ όπως είπε, «οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο που ήταν πάντοτε στην προμετωπίδα του προβλήματος, η Λέσβος και η Σάμος έχουν δει τον Οκτώβριο μείωση των ροών περίπου στο 70%».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εξήγησε ότι η μείωση των ροών οφείλεται «στην εγρήγορση του Λιμενικού», αλλά και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία την οποία επιδιώκουμε με την Τουρκία. «Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή η συνεννόηση με την Τουρκία και η αλλαγή της στάσης της, είναι προϊόν της αποτυχίας της προσπάθειάς της να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό τον Μάρτιο του 2020 και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να φυλάξει τα σύνορα της χώρας». Παράλληλα ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας για τη δουλειά που έκαναν, «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, επιβαρυμένα και από την πολύ δύσκολη θερινή περίοδο».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που για πρώτη φορά εισάγει την αλληλεγγύη ως υποχρεωτική σε περίοδο κρίσης, δήλωσε αισιόδοξος για την ψήφισή του. «Στόχος είναι να φτάσουμε στις Ευρωεκλογές με το σύμφωνο ψηφισμένο και λειτουργικό», τόνισε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι η απόλυτη λύση, δεν αποτελεί την οριστική λύση είναι όμως ένα βήμα το οποίο χαιρετίζουμε, ώστε να φύγουμε από το αλαλούμ των αντικρουόμενων συχνά, εθνικών πολιτικών και να έχουμε αποτέλεσμα».
«Πιστεύω ακράδαντα, ότι μπορούμε την παράνομη μετανάστευση να την αντιμετωπίσουμε νόμιμα. Ότι μπορούμε το πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε ευρωπαϊκά», ανέφερε ακόμα ο κ. Καιρίδης τονίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να πάμε σε εξωθεσμικές και αντιευρωπαϊκές λύσεις και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».