Επειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου διόρισε την Τρίτη νέα κυβέρνηση, έναν συνασπισμό φιλοευρωπαϊκών και φιλοσερβικών κομμάτων που αναμένεται να ηγηθεί της μικρής βαλκανικής χώρας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η νέα κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο οικονομολόγος Μιλόικο Σπάγιτς του Κινήματος «Ευρώπη Τώρα», θα έχει 18 υπουργεία και πέντε αναπληρωτές πρωθυπουργούς. Θα περιλαμβάνει τους κεντροδεξιούς φιλοευρωπαίους Δημοκράτες, το φιλοσερβικό Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και πέντε κόμματα της αλβανικής μειονότητας.
«Οι τέσσερις κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η πλήρης ένταξη … στην ΕΕ, η ενεργός, αξιόπιστη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η βελτίωση των καλών σχέσεων με τους γείτονες και η ενίσχυση του ρόλου της χώρας στους πολυμερείς οργανισμούς», δήλωσε ο Σπάγιτς στους βουλευτές.
Είπε ότι οι οικονομικές πολιτικές θα στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, που αριθμεί μόλις 620.000 κατοίκους, και θα περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν περισσότερα φορολογικά έσοδα, επενδύσεις, καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα και δικαστικό σύστημα.
Μετά από ολονύκτια συζήτηση, 46 βουλευτές στο 81μελές κοινοβούλιο υποστήριξαν την κυβέρνηση.
Η φιλοσερβική και φιλορωσική συμμαχία «Για ένα καλύτερο Μαυροβούνιο», υπό την ηγεσία του Αντρίγια Μάντιτς, συμφώνησε να ψηφίσει το υπουργικό συμβούλιο του Σπάγιτς με αντάλλαγμα τη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου και τέσσερις υπουργικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έχει προγραμματιστεί προσωρινά για το επόμενο έτος.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομία του Μαυροβουνίου, το οποίο υιοθέτησε μονομερώς το ευρώ το 2002 ως de facto νόμισμά του και βασίζεται κυρίως στα έσοδα από τον τουρισμό στην Αδριατική, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,8% το 2023.
Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, ένα χρόνο μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η τότε κυβέρνηση κατηγόρησε Ρώσους πράκτορες και Σέρβους εθνικιστές.
Η Ρωσία απέρριψε την κατηγορία ως «παράλογη» και η κυβέρνηση της γειτονικής Σερβίας αρνήθηκε την εμπλοκή της.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, το Μαυροβούνιο, σε αντίθεση με τη Σερβία, προσχώρησε στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, έστειλε βοήθεια στην Ουκρανία και απέλασε αρκετούς Ρώσους διπλωμάτες. Το Κρεμλίνο τοποθέτησε το Μαυροβούνιο στον κατάλογο των μη φιλικών κρατών του.