Νίκος Δένδιας: Δεν μπορεί η Τουρκία να φτιάχνει drone και η Ελλάδα να την κοιτάει
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου), «Η πάγια ελληνική επιθυμία και το πάγιο εθνικό συμφέρον είναι η Τουρκία να είναι μια χώρα ενταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο και μια χώρα που προσεγγίζει όχι μόνο την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά και τις αξίες, τις αρχές του ευρωπαϊκού και δυτικού οικοδομήματος.
«Η πάγια ελληνική επιθυμία και το πάγιο εθνικό συμφέρον είναι η Τουρκία να είναι μια χώρα ενταγμένη στο δυτικό στρατόπεδο και μια χώρα που προσεγγίζει όχι μόνο την ΕΕ ως οργανισμό, αλλά και τις αξίες, τις αρχές του ευρωπαϊκού και δυτικού οικοδομήματος. Τοποθετήσεις που δικαιολογούν τρομοκρατικές επιθέσεις και μάλιστα αυτής της μορφής, επειδή έχω δει βίντεο και φωτογραφίες, είναι από τα τραγικότερα πράγματα που μπορεί να δει κανείς, δεν μπορούν να μας αφήσουν ήσυχους» τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM 97,8.
«Δική μας δουλειά στο πλαίσιο των ελληνο-τουρκικών διαφορών είναι να διατηρήσουμε, όσο είναι δυνατόν, αυτό το κλίμα ύφεσης που υπάρχει μετά τους σεισμούς στην γειτονική χώρα. Θα ευχόμουν όμως γιατί θα αποτελούσε φως ελπίδας για τη συνολική επίλυση της διαφοράς μας, η γενική τοποθέτηση της Τουρκίας να ήταν κοντύτερα στα δυτικά πρότυπα. Η Ελλάδα πάντα ζητά από όλους να τηρούν το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, αυτό αναφέρεται και στους φίλους μας και σε οποιονδήποτε και στο κράτος του Ισραήλ. Εμείς δεν δικαιολογούμε αντίποινα που να συνιστά πράξη βίας κατά αμάχων» συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «άμεση συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ουδείς στο πολιτικό σύστημα το υποστηρίζει, ουδείς νομίζω και στην ελληνική κοινωνία». «Δέχθηκα χθες την εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και η ελληνική φρεγάτα που πλέει έξω από τον Λίβανο στο πλαίσιο της επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών, θα αποσυρθεί πέραν των 75 μιλίων εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων, για λόγους ασφάλειας. Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να καταστεί μέρος πολεμικής σύρραξης. Πρέπει με μεγάλη προσοχή να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.
«Οι παραβιάσεις είναι ελάχιστες και επίσης υπάρχει πλήρης ύφεση σε όλα τα φαινόμενα που συνιστούσαν την καθημερινότητά μας όλη την προηγούμενη τριετία. Είναι μια άλλη πραγματικότητα» περιέγραψε σχετικά με την στάση της Τουρκίας. Υπάρχει ύφεση στη διατύπωση επιθετικών και παράνομων τουρκικών ισχυρισμών. Δεν υπάρχει όμως ανάκλησή τους, υπάρχει απλώς σιωπή» σχολίασε ακόμη.
Εξοπλιστικά
Για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στις τρεις φρεγάτες Belharra, στην αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper και την παραλαβή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, ενώ μίλησε για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα χρηματοδότησης και πόρων, καθώς για παράδειγμα η Ελλάδα και Λουξεμβούργο δεν έχουν τις ίδιες επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και απειλές και ως εκ τούτου αν τελικά δεν υπάρχει θετική έκβαση στις συνομιλίες τότε θα υπάρξει αυστηρή προτεραιοποίηση στις προμήθειες των εξοπλισμών.
«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με νομοθέτηση που έχει την φιλοδοξία να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτομίας και ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα μια “νέα πραγματικότητα” στην κατασκευή εγχώριων προϊόντων αμυντικής τεχνολογίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρήματα υπάρχουν αλλά απαιτείται σύστημα και διάθεση, διότι πλέον δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο αγοραστής και καταναλωτής εξοπλισμών από το εξωτερικό. Δεν μπορεί η Τουρκία να φτιάχνει drones και η Ελλάδα να την κοιτάει. Δεν γίνεται αυτό» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας