Έναν περίεργο σχεδιασμό έφεραν στο φως τα Wikileaks, και άπτεται του σχεδίου σταδιακής απώθησης των Παλαιστινίων από τη Γάζα προς την Αίγυπτο, ενώ αναφέρει και την Ελλάδα, την Ισπανία και τον Καναδά χώρες υποδοχής των.
Πράγματι, σύμφωνα με την αναφορά, η χώρα μας παρουσιάζεται ως μία από τις κύριες χώρες, προς τις οποίες πρόκειται να κινηθούν μεταναστευτικές ροές από την παλαιστινιακή κοινότητα της Γάζας.
Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Ισραηλινού υπουργείου Πληροφοριών είναι συμβουλευτικό, αλλά το υπουργείο επιβεβαίωσε την ύπαρξή του. Προτείνει στην ισραηλινή κυβέρνηση να διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία για την προώθηση ενός προγράμματος μετεγκατάστασης Παλαιστινίων από τη Γάζα σε δυτικές χώρες “με τρόπο που να μην προκαλεί και να μην δυσφημεί το Ισραήλ”.
Τα τέσσερα προβλεπόμενα βήματα είναι: 1. η εντολή εκκένωσης των Παλαιστινίων αμάχων από τη βόρεια Γάζα υπό την απειλή χερσαίας επιχείρησης 2. χερσαία επιχείρηση από τη βόρεια προς τη νότια Γάζα 3. η διαδρομή από τα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο να παραμείνει ανοιχτή 4. τη δημιουργία μιας “πόλης” με σκηνές στο Βόρειο Σινά, ακολουθούμενη από την κατασκευή μιας πόλης για τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης να αξιοποιηθούν οι ΗΠΑ, ώστε πέραν Αιγύπτου να αξιοποιηθούν και άλλες χώρες, ειδικά η Ελλάδα, η Ισπανία και ο Καναδά, ώστε να συναινέσουν στην αποδοχή παλαιστινιακού πληθυσμού.
Βέβαια, λίγο πριν από τη διαρροή του εγγράφου, τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχαν αρνηθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης Παλαιστίνιων προσφύγων στην Αίγυπτο.
Η Αίγυπτος το εφαρμόζει αυτό. Φωτογραφίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί δείχνουν αιγυπτιακά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα παρατεταγμένα κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Μουσταφά Μαντμπούλι, εν μέσω των αυξημένων πιέσεων να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Λωρίδα της Γάζας, και να δεχτεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μίλησε σαν να επρόκειτο για εχθρούς: Όπως είπε σε συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών, τοπικών φυλάρχων, βουλευτών και άλλων πολιτικών στο Σινά, σύμφωνα με την Wall Street Journal, «η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της γης και της κυριαρχίας της, ανεξαρτήτως κόστους»
Και συνέχισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε εκατομμύρια ζωές για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα καταπατήσει το έδαφός μας, η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει ποτέ την επιβολή οποιασδήποτε κατάστασης ή τη διευθέτηση περιφερειακών ζητημάτων εις βάρος της».
Και η εν λόγω δήλωση έγινε, παρά την επακόλουθη επίσκεψή του στο σημείο διέλευσης της Ράφα, όπου αναφέρθηκε σε μια “πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση” στη Γάζα. Η Αίγυπτος, που μαστίζεται από τη “Μουσουλμανική Αδελφότητα”, τη μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη δύναμη στην Αίγυπτο, δείχνει φόβο και όχι έλλειψη ανθρωπισμού. Φοβάται την αποσταθεροποίηση.
Οι Παλαιστίνιοι δοκιμάζονται από εξτρεμιστές που δεν συμφωνούν με την ύπαρξη δύο κρατών και θέλουν να εξαφανίσουν το Ισραήλ από προσώπου γης. Ωστόσο, οι εξτρεμιστές παρεισφρέουν και προκαλούν προβλήματα στη χώρα υποδοχής.
Οι Παλαιστίνιοι είχαν μεταφέρει τη βάση τους στην Ιορδανία και ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ από το ιορδανικό έδαφος. Λειτουργούσαν ως παραστρατιωτική οργάνωση και αγνοούσαν τους τοπικούς νόμους. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν Φενταγίν κατέλαβαν τρία πολιτικά αεροπλάνα και τα προσγείωσαν στη Ζάρκα. Ο Χουσεΐν διέταξε τότε τα στρατεύματά του να κινηθούν και ακολούθησε σφαγή.
Αλλά και η χώρα μας είχε μερίδιο στην επιθετικότητα των Παλαιστινίων μαχητών – τρομοκρατών. Το 1988 έγινε τρομοκρατική επίθεση εναντίων των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου «City of Poros». Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν επτά τουρίστες, ο Έλληνας υποπλοίαρχος και ο δράστης της επίθεσης.
Είναι σαφές πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν κράτος και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν οι νέοι Εβραίοι της διασποράς. Αλλά το κράτος τους είναι στην Παλαιστίνη. Και όσον αφορά τη χώρα μας, έχουμε ήδη αρκετά προβλήματα με τη μετανάστευση.