Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δημοσκοπική ελεύθερη πτώση, όπως έδειξε και η νέα δημοσκόπηση της Pulse που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη ο Στέφανος Κασελάκης επιχειρεί να βελτιώσει την πολιτική και οργανωτική του θέση, ξεφεύγοντας από την εσωκομματική αντιπαράθεση, η οποία έχει εκδηλωθεί μετά την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ πρόσκληση έχει απευθύνει και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα.
Επιπλέον, σε χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης τοποθετήθηκε εφ’ όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης, με κύρια στόχευση την αποδόμηση του κυβερνητικού έργου: Υποκλοπές, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, φορολογία, προϋπολογισμός, νομοσχέδιο Κεραμέως για τη Διοίκηση, ακόμη και η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στο Ισραήλ, εθίγησαν ως ζητήματα στην ομιλία του νέου προέδρου.
Στα εσωκομματικά αφιέρωσε λίγο χρόνο και μικρή έκταση, στο κλείσιμο της ομιλίας του, με αναφορές προσεκτικές δεδομένης της δίνης στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και μήνυμα περί ενότητας.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ουδείς από τους διαφωνούντες έλαβε τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρεκτός από τον επικεφαλής της Ομπρέλας και πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η “ομάδα Αχτσιόγλου”. η οποία δεν συμπίπτει πλήρως με τις θέσεις της αριστερής “Ομπρέλας” του πρώην υπουργού Οικονομικών, προτίμησε για μια ακόμη φορά να ακολουθήσει στάση σιωπής απέναντι στις εξελίξεις.
Η κ. Αχτσιόγλου εξάλλου, είχε πρόσφατα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματεία, βάζοντας στο τραπέζι το θέμα της απόσυρσης των διαγραφών και της βαθιάς κρίσης την οποία διέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κύριος Τσακαλώτος δεν έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στον νέο πρόεδρο που κάλεσε σε ενότητα , υπενθυμίζοντας το αίτημά του για απόσυρση των διαγραφών: “Ωραία τα περί ενότητας, αλλά με διαγραφές, δεν γίνεται” , του είπε αλλά δεν περιορίστηκε σε τούτο. Πέραν της κριτικής του για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο Ισραήλ, ο κ. Τσακαλώτος με έναν τρόπο, εγκάλεσε τη νέα ηγεσία για “προχειρότητα” στην προσέγγιση τα των Οικονομικών: “Αν είναι να συζητήσουμε σοβαρά για τον προϋπολογισμό να συζητούσαμε σοβαρά και για την φορολογία. Αποφύγαμε να το συζητήσουμε από το 2019. Υπάρχουν αντιφάσεις μέσα στο κόμμα μας που πρέπει να λυθούν”, η χαρακτηριστική αναφορά του.
Ο Παύλος Πολάκης πήρε επίσης θέση στη συνεδρίαση. Κοινή εκτίμηση των παρευρισκομένων ήταν ότι οι τοποθετήσεις του ήταν ψύχραιμες και ότι η χθεσινή του αναφορά δεν ήταν εμπρηστική, σε αντίθεση με τους διαδικτυακούς υψηλούς τόνους κατά όσων αψηφούν την προεδρία του: αναφέρθηκε σε σκάνδαλα (ο αγαπημένος του τομέας) και σε οργανωτικά θέματα (υπερτομεάρχης).
Πάντως, η ανάκληση των διαγραφών δεν είναι θέμα που συζητείται από την ηγεσία, ούτε από το περιβάλλον του κ. Κασελάκη. Εργάζονται για να “καθαρίσουν” και να απομακρύνουν όσους είναι ανυπότακτοι ή παίρνουν δημόσια θέση κατά του νέου προέδρου.
Βασικό ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, είναι να κρατηθεί μακριά από εσωκομματικές έριδες, οι οποίες τον φθείρουν πολιτικά, και να επιχειρήσει μια φυγή προς τα εμπρός, εστιάζοντας στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.