Πολιτική

Η πόλωση στην κεντροαριστερά και η γαλάζια ηγεμονία

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καλούνται να πείσουν ότι έχουν σχέδιο για την αντιμετωπίση της κρίσης.

Έχουμε μπροστά μας ένας δύσκολο χειμώνα, με την ακρίβεια να κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία να οδηγούν σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της “Pulse” ανησυχούν για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την αύξηση των τιμών (τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και καύσιμα).

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά αποδοχής της για δεύτερη συνεχή θητεία χωρίς αποφασιστικές παρεμβάσεις στην καθημερινή ζωή. Το ίδιο ισχύει και για την αντιπολίτευση, η οποία πρέπει να πείσει την κοινή γνώμη ότι διαθέτει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τον περιορισμό της κρίσης. Ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ρήγμα στην Κεντροαριστερά, με πολλούς να περιμένουν την ανάδειξη ενός νέου σχήματος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, η επικείμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απομακρύνει τη δύσκολη “εξίσωση” ότι τα αριστερά στελέχη του κόμματος έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο.

Αυτό το πολιτικό σκηνικό αποτυπώνεται και στην έρευνα της Pulse, η οποία δείχνει ότι όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει ποσοστό 38,5%, σημειώνοντας μικρή μείωση της δύναμής της σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, είναι αυξημένη κατά 0,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν, το ΠΑΣΟΚ είναι αυξημένο κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (13,5%) και για την Χαριλάου Τρικούπη, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς αυτό που θέλει να πετύχει ο Νίκος Ανδρουλάκης: να ξεπεράσει, δηλαδή, τον Στέφανο Κασσελάκη τον Ιούνιο και να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά.

Το ΚΚΕ (9,5%) έχει επίσης αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και, όπως εκτιμάται, συνεχίζει να ασκεί σημαντική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Το MΕPA25 έφτασε επίσης το όριο του 3%, οπότε μια νέα Βουλή φαίνεται να είναι εννεαμελής. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η Κουμουνδούρου δέχεται πίεση υπέρ του ριζοσπαστικού ακροατηρίου. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το σκηνικό με την κατανομή των αναποφάσιστων καταγράφει τα εξής: Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,5%, Νίκη 3,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται πως κρίνεται για τη δέσμευσή του πριν τις εσωκομματικές κάλπες πως «μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Το εκλογικό σώμα δείχνει να μην το πιστεύει. Μπορεί στην έρευνα, από όσους υποστηρίζουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το 19% να δηλώνει ότι βλέπει «μάλλον ή σίγουρα αρνητικά» τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στο σύνολο των ερωτηθέντων το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 58%. Μελετώντας πως αντιδρούν δυνητικοί ψηφοφόροι του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη, στους αναποφάσιστους το νούμερο με τις μη θετικές κρίσεις φτάνει στο 47% και σε όσους δηλώνουν πως στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ 67%. Τι σημαίνει αυτό; Πως με την εικόνα που έχει αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ οι εισροές κόσμου, ώστε η Κουμουνδούρου να ανακάμψει, μοιάζει πολύ δύσκολη.

Στο ερώτημα ποια κόμματα θα επωφεληθούν από τις τρέχουσες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 31% και η Νέα Δημοκρατία στη δεύτερη θέση με 23%. Εκτιμάται ότι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι του κέντρου θα μπορούσαν να πλησιάσουν το γαλάζιο και το πράσινο στρατόπεδο μέσα στο επόμενο διάστημα, μειώνοντας περαιτέρω τη σημερινή δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαρροές προς την κυβέρνηση από την κεντροαριστερή δεξαμενή έχουν ήδη καταγραφεί και είναι σαφές ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει το 2012 ως επιστροφή από τις αντιξοότητες για το κόμμα του. Στην Κουμουνδούρου, υπάρχουν ευκαιρίες να ανατραπούν τα πράγματα και είναι ακόμη εξαιρετικά νωρίς για να εξαχθούν βέβαια συμπεράσματα. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο