Κόσμος

Τα εμπόδια στον ανθρωπιστικό διάδρομο Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας για τη Γάζα

Τα εμπόδια στον ανθρωπιστικό διάδρομο Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας για τη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Dailysabah.com

Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης.

Ένα δύσκολο στοίχημα με πολλά εμπόδια χαρακτηρίζουν οι διπλωμάτες σε Ελλάδα – Γαλλία και Κύπρο την ανθρωπιστική αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσω θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι συζητά την ιδέα με την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Στόχος θα ήταν ένα γαλλικό πλοίο που θα μπορούσε να μεταφέρει ιατρική βοήθεια και να λειτουργήσει ακόμα και ως νοσοκομείο ακόμα και να απομακρύνει αποκλειστικά αμάχους τραυματίες και παιδιά.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται να είναι ανέφικτο προς το παρόν, καθώς γαλλικές πηγές τονίζουν ότι η περιοχή δεν είναι ασφαλής για οποιοδήποτε έργο και παραμένει κλειστή. Η ελληνική πλευρά κρατά επίσης χαμηλούς τόνους, καθώς η τοπική κατάσταση δεν επιτρέπει καμία προσέγγιση.

Ελλάδα και Κύπρος, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, συζητήθηκαν λεπτομέρειες και εξέφρασε την ελπίδα για την έγκαιρη υλοποίηση του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Με τη βοήθεια να ελέγχεται τόσο από την Κύπρο από την οποία θα αναχωρεί αλλά και στο σημείο όπου θα καταλήγει.

Και ο Χριστοδουλίδης ωστόσο δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει πότε θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου. Παρά μόνο ότι οι λεπτομέρειες συζητούνται.

Ωστόσο, γαλλικές και ελληνικές πηγές απέκλεισαν το ενδεχόμενο μια τέτοια κίνηση να προχωρήσει άμεσα, πριν υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις. Η πλευρά του Παρισιού επεσήμανε την ανάγκη τοπικής αποκλιμάκωσης ως πρωταρχικό στόχο και τόνισε ότι η γαλλική πλευρά δεσμεύεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Γαλλία τόνισε ότι, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει το ψήφισμα για “ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” στη Λωρίδα της Γάζας. Η ΕΕ φαίνεται να είναι διχασμένη στη μέση σχετικά με το ψήφισμα αυτό, με τα κράτη μέλη να ακολουθούν πολύ διαφορετικές κατευθύνσεις: υπέρ (8 ψήφοι), κατά (4 ψήφοι) και αποχή (15 ψήφοι), συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σημαντικό για τη Γαλλία είναι το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. Αρμόδιες πηγές τόνισαν ότι δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε στο 2015, όταν υπήρξε εκρηκτική εισροή, και επεσήμαναν την ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την πρώτη χώρα υποδοχής. Τόνισαν ότι όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λόγω του πολέμου θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, Αιγύπτου και Λιβύης.

Καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, η συζήτηση για την προστασία των αμάχων έχει πάντως ενταθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments