Οικονομία

Σκυλακάκης: Τι αλλάζει από 1 Ιανουαρίου στα τιμολόγια ρεύματος – Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης και για το ρεύμα

Σκυλακάκης: Τι αλλάζει από 1 Ιανουαρίου στα τιμολόγια ρεύματος – Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης και για το ρεύμα

Πηγή Φωτογραφίας: [364712] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα νέα τιμολόγια του ρεύματος με χρωματική σήμανση που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης.

Τα νέα τιμολόγια του ρεύματος με χρωματική σήμανση που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2024 παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα τα σταθερά τιμολόγια θα έχουν μπλε επισήμανση. Με πράσινη επισήμανση θα είναι το ειδικό τιμολόγιο στο οποίο θα μεταπέσουν όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν άλλο τιμολόγιο. Με κίτρινη επισήμανση θα είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια με exante ή expost ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με το νέο πράσινο ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί ο καταναλωτής να δει ξεκάθαρα την τελική τιμή που θα ανακοινώνεται στην αρχή του μήνα για την τιμολόγηση που θα ακολουθήσει. Η τιμή θα είναι exante, δηλαδή θα ισχύσει η τιμή που βλέπει ο καταναλωτής την πρώτη του μήνα η οποία θα είναι συγκεκριμένη και θα προσφέρεται ομοιόμορφα. Παράλληλα θα υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής, που είναι ένας σύνθετος τύπος που θα διορθώνει τυχόν αστοχίες στην πρόβλεψη της χονδρεμπορικής. Η διαφοροποίηση που θα προκύπτει μεταξύ των προμηθευτών στην τιμή θα καθορίζεται με βάση το περιθώριο κέρδους και τη σύνθεση του πελατολογίου της κάθε εταιρείας.

Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε επίσης την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, και δεν λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο. Σύμφωνα με τον υπουργό περίπου οι μισοί καταναλωτές πλέον θερμαίνονται με ηλεκτρικό και μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν από το επίδομα θέρμανσης. Συνεπώς, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους που θα αφορά περίπου 1,2 εκατ. πιθανούς ωφελούμενους και θα καλύψει το τρίμηνο από την 1η Ιανουαρίου του 2024. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ και θα πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες για κάθε περιοχή, με συνολικό ύψος ενίσχυσης τα 120 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα myθερμανση της ΑΑΔΕ και μόλις συμπληρώσουν την αίτηση θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό της κατανάλωσης με ελάχιστο ποσό στο τρίμηνο τα 45 ευρώ και μέγιστο τα 490 ευρώ. Η εκκαθάριση θα γίνεται από τους παρόχους ρεύματος ενώ οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments