Πολιτική

Κεραμέως: Δεν υποβιβάζουμε τίποτα- Σεβόμαστε τα διδακτορικά

Στην Ολομέλεια συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις»

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, η αρμόδια υπυοργός Νίκη Κεραμέως, τόνισε ότι «η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής είχε πολύ χρήσιμες νομοθετικής φύσεως παρατηρήσεις, που στην πλειοψηφία τους θα ενσωματωθούν».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και στις σχετικές παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τον υπολογισμό των διδακτορικών τίτλων, η υπουργός είπε ότι αυτά «δεν μοριοδοτούνται αυτοτελώς, αλλά μπορούν να συνεκτιμηθούν ανάλογα με την συνάφειά τους στο στάδιο της συνέντευξης, καθώς πρόκειται για θέσεις που είναι αμιγώς διοικητικές και οι γνώσεις της πράξης είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες». Η κυρία Κεραμέως ανέφερε και πως σύμφωνα με το ΣτΕ «ο νομοθέτης έχει την δυνητική ευχέρεια για την επιλογή των πιο κατάλληλων υποψηφίων ανάλογα με την συγκεκριμένη θέση, πάντα σεβόμενοι το αδιάβλητο της διαδικασίας και της αρχής της ισότητας». Εμείς, είπε η υπουργός, αυτό που λέμε με την σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, είναι ότι «μας ενδιαφέρει η πρακτική ικανότητα και οι δεξιότητες των υποψηφίων, καθώς οι θέσεις είναι διοικητικής φύσεως».

Η υπουργός ανέφερε ότι «δεν υποβιβάζουμε τίποτε και σεβόμαστε τα διδακτορικά, είναι καθοριστικά, ιδιαίτερα για ανθρώπους που στοχεύουν σε μια ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά εδώ μιλάμε για αμιγώς θέσεις διοίκησης. Και επειδή το συνταγματικό πλαίσιο και το ΣτΕ μας λέει ότι ο νομοθέτης έχει την ευρεία νομοθετική ευχέρεια να καθορίζει τι συνιστά και τι όχι προσόν, εμείς απαντάμε ότι για την συγκεκριμένη θέση διοίκησης δεν είναι αυτοτελές προσόν το διδακτορικό δίπλωμα».

Για την δυνατότητα προκήρυξη μίας ενιαίας προκήρυξης πολλαπλών επιλογών, αντί για παράδειγμα να πρέπει να εκδοθούν 160 αυτόνομες προκηρύξεις για τις διοικήσεις των νοσοκομείων μας, η υπουργός είπε ότι «ο τρόπος αυτός είναι πιο αποτελεσματικός, εξοικονομεί πόρους και δημιουργεί μια δεξαμενή». Η δυνατότητα μέχρι των πέντε επιλογών που παρέχεται «δεν αποτελεί κανένα είδους περιορισμού στην προσωπικότητα του υποψηφίου και στις δυνατότητες επιλογής του. Το αντίθετο, εξυπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης». Μάλιστα, η υπουργός κατέθεσε στα Πρακτικά και σχετική επιστολή του προέδρου του ΑΣΕΠ, όπου αναφέρει ότι ένα ποσοστό 40 έως 60% των τελικών επιτυχόντων, αυτοί τελικά δεν εμφανίζονται στο τέλος, καθώς δεν στοχεύουν στην θέση που πραγματικά τους ενδιαφέρει».

Η υπουργός ξεκαθάρισε πως στα δύο αυτά θέματα δεν υπάρξει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο