Κόσμος

Τα ενδεχόμενα τρόμου για γενίκευση του πολέμου

Τα ενδεχόμενα τρόμου για γενίκευση του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Bloomberg.com

Πώς ερμηνεύεται η τρομερή δύναμη πυρός που συρρέει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και ποιες χώρες στέλνουν ναυτικό και στρατό στην περιοχή.

Το Ισραήλ ανέπτυξε προχθές πυραυλικές κορβέτες στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά από νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους (την τρίτη κατά σειρά) από τους φιλοϊρανικούς αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

”Αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συνεχιστούν οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του σιωνιστικού καθεστώτος, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές”, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν από την Άγκυρα, την οποία επισκέφθηκε χθες μετά το Κατάρ.

Περισσότερα δεν χρειαζόταν να πει: οι συγκρούσεις στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ανάμεσα στις δυνάμεις του και τη λιβανική Χεζμπολάχ βαίνουν κλιμακούμενες, ενώ αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία έχουν δεχθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες κάπου 30 επιθέσεις με drones και πυραύλους από φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές.

Μια ματιά σε έναν χάρτη που αποτυπώνει το μέγεθος των επιθετικών, αμυντικών και διοικητικών δυνάμεων που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς το σενάριο τρόμου που καλλιεργείται από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ένα δεύτερο βόρειο μέτωπο από το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από πολλαπλές κατευθύνσεις, η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα σε περιφερειακό πόλεμο και η ανάγκη για την επείγουσα εκκένωση χιλιάδων δυτικών πολιτών – όλα αυτά θεωρούνται πιθανά – είναι εμφανή από την έκταση της δυτικής στρατιωτικής ανάπτυξης.

Οι φιλοϊρανοί Χούτι έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ και με νέες επιθέσεις. Προς το παρόν δεν συνιστούν άμεση απειλή για τη χώρα.

Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να έχει επιπτώσεις σε άλλα μέτωπα και διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιθέσεις τους μπορούν να θεωρηθούν ως μήνυμα προς τη Σαουδική Αραβία και μέσω αυτής προς τις ΗΠΑ. Τους τελευταίους 18 μήνες, υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο που ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, άρχισαν φέτος εντατικές συνομιλίες μεταξύ του Ριάντ και των Χούτι με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης. Ωστόσο, βίαιες συγκρούσεις στα σύνορα την περασμένη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Σαουδαράβων στρατιωτών. Οι Χούτι έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν νόμιμους στόχους όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και τα αραβικά κράτη που έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ ή σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν σχέσεις με το Ισραήλ (όπως η Σαουδική Αραβία). Εάν το Ριάντ συρθεί πίσω από έναν ακόμη πόλεμο, η Ουάσιγκτον μπορεί να υπογράψει μια αμυντική συμφωνία που συζητείται εδώ και καιρό για να δείξει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την περιοχή από τους δορυφόρους του Ιράν, χωρίς όμως να θέσει ως προϋπόθεση την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Αυτό είναι ένα ακόμη σενάριο που δείχνει πόσο ασταθής και δυνητικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments