Οι εισηγμένες έχουν… γράμμα – Αλλάζουν όλα
Πηγή Φωτογραφίας: NEWMONEY.GR
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λειτουργώντας κατόπιν υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Αρχής Κεφαλαιαγορών (ESMA), ενημερώνει με επιστολή της τις εισηγμένες σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να συντάξουν τους ισολογισμούς και τις οικονομικές εκθέσεις για την τρέχουσα οικονομική χρήση του 2023. Οι εισηγμένες, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εστιάσουν σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά και να εμφανίσουν τυχόν επιπτώσεις στα μεγέθη τους από την κλιματική αλλαγή. Θα πρέπει, δε, να παρουσιάζουν τη ρευστότητά τους με ευκρίνεια, τα ταμεία, τις επενδύσεις και τα δάνεια αναλυτικά, προς ενημέρωση των επενδυτών. Όπως, επίσης, τυχόν συναλλαγματικές διαφορές για επενδύσεις τους εκτός των χωρών δραστηριοποίησης ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όχι μόνο αυτά, αλλά θα πρέπει να ενημερώνουν αν έχουν τυχόν ανοίγματα σε παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα! Οικονομικά στοιχεία, δηλαδή, που μέχρι σήμερα αγνοούσαν οι επενδυτές.
Σύμφωνα με την επιστολή που απεστάλη στις 30/10 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ESMA υπογραμμίζει την ευθύνη των οργάνων διαχείρισης και εποπτείας των εκδοτών, καθώς και τη σημασία του εποπτικού ρόλου των επιτροπών ελέγχου (i) για τη διασφάλιση της συνολικής εσωτερικής συνέπειας των επιτροπών ελέγχου στην ετήσια οικονομική έκθεση, (ii) για την εφαρμογή και επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και (iii) τελικά για τη συμβολή σε υψηλής ποιότητας ετήσιες οικονομικές εκθέσεις.
Η ESMA παροτρύνει τους εκδότες, τους εποπτικούς φορείς και τους ελεγκτές να εξετάσουν τα θέματα και λεπτομερώς με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα Δημόσια Δήλωση κατά την προετοιμασία, την επίβλεψη και τον έλεγχο του 2023 για τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις. Αυτές οι συστάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους εκδότες.
Οι εκδότες θα πρέπει να εξετάζουν τους κινδύνους που προκύπτουν από θέματα που σχετίζονται με το κλίμα (είτε φυσικοί, είτε κίνδυνοι μετάβασης) κατά την αξιολόγηση εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να έχουν υποστεί απομείωση. Η ESMA σημειώνει τη σημασία των μετρητών που έχουν οι εισηγμένες (ταμείο), τις ταμειακές ροές, οι οποίες πρέπει να βασίζονται σε λογικές και υποστηρικτικές υποθέσεις που αντιπροσωπεύουν την καλύτερη εκτίμηση της διοίκησης για το εύρος των οικονομικών συνθηκών (που σχετίζονται με κλιματικά θέματα) που θα υπάρχουν κατά την υπολειπόμενη ωφέλιμη ζωή του περιουσιακού στοιχείου (επενδύσεις).
Όταν μια παράμετρος που συνδέεται με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα προσδιορίζεται ως βασική υπόθεση, η ESMA αναμένει οι εκδότες να γνωστοποιούν, εκτός εάν είναι ανέφικτο, (i) τις ποσοτικοποιημένες παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν (π.χ. οι τρέχουσες και χρησιμοποιημένες προβλεπόμενες τιμές – π.χ. Τιμές CO2, χρονοδιάγραμμα και ποσά αντικατάστασης ορισμένων περιουσιακών στοιχείων) και (ii) τη βάση τέτοιων ποσοτικοποιήσεων, (δηλαδή εσωτερικές ή εξωτερικές εκτιμήσεις -σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε εξωτερικά στοιχεία).
Οι γνωστοποιήσεις απαιτούν από την οικονομική οντότητα την περιγραφή για το πώς διαχειρίζεται τον κίνδυνο ρευστότητας, που είναι εγγενής σε αυτές τις υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτόν, οι εκδότες θα πρέπει να αποκαλύπτουν ποσοτικά στοιχεία για τη ρευστότητα, ανοίγματα κινδύνου συνοδευόμενα από επεξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται τέτοια δεδομένα. Η ESMA υπενθυμίζει στους εκδότες ότι τα συμβατικά ποσά που γνωστοποιούνται να είναι οι συμβατικές μη προεξοφλημένες ταμειακές ροές και έτσι, το ποσό αυτό θα διαφέρει από το ποσό που περιλαμβάνεται στην κατάσταση οικονομικής θέσης. Οι εισηγμένες θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των τοκοφόρων υποχρεώσεων θα πρέπει να υπολογίζουν όχι μόνο το κεφάλαιο, αλλά και τους τόκους και τις πληρωμές τους.
Η ESMA σημειώνει ότι σε ασταθείς αγορές ο κίνδυνος ρευστότητας μπορεί να αυξηθεί με την καταχώριση πρόσθετων εξασφαλίσεων, λόγω απαιτήσεων περιθωρίου σε παράγωγα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εκδότες πρέπει να παρέχουν ποιοτικές και ποσοτικές γνωστοποιήσεις των συμφωνιών εξασφάλισής τους, για να εξηγήσουν πώς γίνεται η διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας