Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά περιορίζει τις απώλειές της

Ευρωεκλογές 2024: Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά περιορίζει τις απώλειές της

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Slowfood.com

Η κεντροδεξιά περιορίζει τις εκλογικές απώλειές της και η ριζοσπαστική αριστερά επανακάμπτει.

Εάν οι ευρωεκλογές πραγματοποιούνταν σήμερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνέχιζε να κυριαρχεί στις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρά τη μικρή πτώση του, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη των Europe Elects και Euractiv, η οποία δείχνει επίσης καλή πρόοδο οι ομάδες της Αριστεράς και της Ταυτότητας και της Δημοκρατίας.

Παρά την απώλεια τριών εδρών από τις σημερινές 176 έδρες του, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) συνεχίζει να κυριαρχεί στις προβλέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανακάμπτοντας από την απώλεια 16 εδρών στις προβλέψεις αυτού του μήνα. του Αυγούστου. 

Τα εθνικά κόμματα που απαρτίζουν την πολιτική ομάδα του ΕΛΚ σημείωσαν άνοδο σε δημοσκοπήσεις τον περασμένο μήνα σε χώρες όπως η Εσθονία, η Σλοβενία ​​και η Γερμανία.

Στην Ισπανία, όπου μόλις πραγματοποιήθηκαν εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα (PP) αυξήθηκε από 21 σε 23 έδρες σε σύγκριση με τον Αύγουστο λόγω του ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος της χώρας και των αμφιλεγόμενων διαπραγματεύσεων της απερχόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης με τα κόμματα Καταλανοί αυτονομιστές.

Στην Πολωνία, ο Συνασπισμός Πολιτών (KO) και το Πολωνικό Αγροτικό Κόμμα βρίσκονται σε μετεκλογικό μήνα του μέλιτος, με το ΕΛΚ να κερδίζει τέσσερις έδρες σε σύγκριση με τον Αύγουστο, με 17 και δύο έδρες αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με το ΕΛΚ, η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) έπεσε κατά πέντε έδρες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Αυγούστου, οι οποίες προέβλεπαν κέρδος τριών εδρών από τις σημερινές 141 έδρες.

Αλλά αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) έδιβξαν πρόσφατα το Smer και το Hlas, δύο σλοβακικά κόμματα που κατηγορούνται ότι παρέσυραν προς τα δεξιά.

Ο αποκλεισμός τους λοιπόν διέγραψε εντελώς από τις προβλέψεις το κέρδος των επτά εδρών που θα είχαν δημιουργήσει τα δύο κόμματα στο S&D.

Το Ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) αναμένεται επίσης να χάσει τρεις έδρες σε σύγκριση με τις τελευταίες προβλέψεις.

Το ΕΛΚ έχει το μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι του S&D από τον Φεβρουάριο του 2021, αν και η διαφορά μειώνεται κατά μία έδρα από την τρέχουσα διαφορά των 35 εδρών.

Όσον αφορά τη φιλελεύθερη-κεντρική ομάδα Renew Europe, κέρδισε τρεις έδρες σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Αυγούστου, αλλά αναμένεται να χάσει οκτώ σε σύγκριση με τον τρέχοντα αριθμό των εδρών της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αποτέλεσμα των εκλογών του 2019.

Τα κύρια κέρδη για τους φιλελεύθερους συγκεντρώνονται στη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Φινλανδία. Το Γερμανικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) και το Freie Wähler αναμένεται να κερδίσουν μία έδρα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Αυγούστου, που τους ανεβάζουν ήδη σε οκτώ έδρες, ενώ το τσεχικό κόμμα ANO και το φινλανδικό κόμμα Suomen Keskusta αναμένεται να κερδίσουν αντίστοιχα. καθίσματα.

Στην Ιταλία το κόμμα Azione μπαίνει στις προβολές με τέσσερις νέες έδρες. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, η ιταλική παραφυάδα της Renew φλερτάρει με σκορ κοντά στο όριο πρόκρισης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε πλήρη απουσία αιρετών.

Στη Γαλλία, το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, Αναγέννηση, βρίσκεται σε σαφή παρακμή, ενώ παραμένει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα και ένας από τους κύριους προμηθευτές εδρών για την ομάδα Renew.

Με αυτά τα αποτελέσματα, η απερχόμενη πλειοψηφία των ΕΛΚ, S&D και Renew Europe παραμένει με συνολικά 404 έδρες από τις 720.

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι η ριζοσπαστική αριστερή ομάδα Η Αριστερά, η οποία θα κερδίσει επτά επιπλέον έδρες, φτάνοντας τις 45.

Η πλειοψηφία αυτών των εδρών θα ήταν γαλλική, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας: συγκεκριμένα, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα μπορούσε να εισέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τέσσερις έδρες, ενώ το La France insoumise, με επικεφαλής τη Manon Aubry, αποκτά μια επιπλέον έδρα (οκτώ συνολικά) .

Η ιταλική Αριστερά (SI/Sinistra Italia) επίσης μπαίνει στις προβολές με νέα έδρα και το ΑΚΕΛ της Κύπρου κερδίζει επίσης μια επιπλέον έδρα.

Στα δεξιά της δεξιάς, ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κέρδισαν 15 έδρες για συνολικά 80 — δύο λιγότερες από τις προβλέψεις του Αυγούστου — η ακροδεξιά ομάδα Identity and Democracy (ID ) κερδίζει 16 έδρες για συνολικά 76, τρεις περισσότερες από τις προβλέψεις του Αυγούστου.

Όσον αφορά την ID, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει κερδίσει δύο επιπλέον έδρες από τον Αύγουστο, για συνολικά 23. Ίδια πρόοδος για το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) έχει επίσης κερδίσει δύο (πέντε συνολικά).

Αυτό αντισταθμίζει την κατάρρευση της Ιταλικής Λίγκας (La Lega) του Ματέο Σαλβίνι, η οποία συνεχίζει να χάνει ψηφοφόρους από τους Αδελφούς της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) του πρωθυπουργού Giorgia Meloni, και τώρα θα λάβει μόνο 8 έδρες.

Ταυτόχρονα, η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Πράσινοι/EFA) συνεχίζει επίσης την καθοδική πορεία της, χάνοντας ακόμη μια θέση σε αυτή την προβολή. Η καθαρή απώλεια θα έφτανε έτσι τις 21 έδρες.

Ενώ η Πράσινη Ευρώπη της Ιταλίας (Europa Verde) θα έμπαινε στην προβολή με δύο έδρες, οι δύο έδρες των Πρασίνων του Λουξεμβούργου εξαφανίστηκαν εντελώς, μια εξέλιξη που ακολουθεί τα καταστροφικά αποτελέσματά τους στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου. 

Προς το παρόν, οι Γάλλοι Πράσινοι αγωνίζονται επίσης να επαναλάβουν την επιτυχία των εκλογών του 2019, γεγονός που επιδεινώνει το ρεκόρ της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Damian Boeselager μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση, καθώς η Volt Deutschland υπολογίζεται πλέον να έχει μία θέση.

Οι πρόσφατες αλλαγές υπογραμμίζουν τη δυναμική φύση της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τις εθνικές πολιτικές να αλλάζουν σημαντικά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων να συνεχίζουν να αλλάζουν καθώς οι χώρες περιηγούνται στα μεταβαλλόμενα πολιτικά τοπία τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments