Πολιτική

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια

Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια

Πηγή Φωτογραφίας: [363642] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΘΕΜΙΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σε μείζονα προτεραιότητα έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το πρόβλημα της αισχροκέρδειας.

Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα δείξει καμία ανοχή στην αισχροκέρδεια ή σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα διεθνή κατάσταση για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των καταναλωτών, και το μήνυμα είναι σαφές ότι τέτοιες συμπεριφορές θα δημοσιοποιούνται και θα τιμωρούνται.

Η τακτική της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επιβολή “τσουχτερών” προστίμων συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο γνωστές πολυεθνικές εταιρείες με μεγάλο εμπορικό μερίδιο στην ελληνική αγορά, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν το νόμο για τα μέγιστα περιθώρια κέρδους στα απορρυπαντικά και τα προϊόντα υγιεινής.

Το μήνυμα για πάταξη της αισχροκέρδειας διατυπώθηκε ξεκάθαρα και αυστηρά και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, όπου προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί φαινόμενα αισχροκέρδειας “Θα περιμένετε να δείτε λίγο, και θέλω να στείλω ένα μήνυμα και από τη συχνότητά σας και στις πολυεθνικές, στις μεγάλες πολυεθνικές, ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα “Aν χρειαστεί να τα βάλουμε και με πολυεθνικούς κολοσσούς θα το κάνουμε, γιατί αυτοί ουσιαστικά πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε άλλες αγορές. Κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε τι είναι ακριβώς αυτό το οποίο εννοώ” είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει, η καθημερινότητα των πολιτών είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητές της και η ακρίβεια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που υπάρχει, συμπιέζοντας κάθε νοικοκυριό και καταναλωτή που βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται λόγω των αυξήσεων των τιμών που αντιμετωπίζει στην αγορά.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί τακτικές και πολιτικές της αγοράς που θα ακυρώσουν όλες τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού με μέτρα που έχει λάβει και εντείνει επανειλημμένα προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες της. Υπό αυτό το πρίσμα, η Κυβέρνηση έδειξε μικρή επιείκεια απέναντι σε κερδοσκοπικά φαινόμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κάνει περισσότερα για να πατάξει αυτά τα φαινόμενα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σουκουλέκας δήλωσε με έμφαση ότι “δεν θα ανεχθούμε τον πληθωρισμό της απληστίας” και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην εστίαση στην εντατική αστυνόμευση, η οποία αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της κυβέρνησης, μαζί με τις αυξήσεις εισοδήματος και τις στοχευμένες παρεμβάσεις.

Το ελεγκτικό “στόχαστρο” της ΔΙΜΕΑ είναι στραμμένο προς όλες τις κατευθύνσεις και είναι αποφασισμένο να βάλει στο μικροσκόπιο κάθε συμπεριφορά που ενθαρρύνει την άσεμνη συμπεριφορά σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών. Πάντως, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, από την τακτική των προστίμων έχει παρατηρηθεί μείωση έως και 25% στους αντίστοιχους κωδικούς στους οποίους οι εν λόγω εταιρείες ήταν απρεπείς, καθώς και έσοδα για το δημόσιο ταμείο που ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ από τις αρχές του 2023.

Η κυβέρνηση πρόσθεσε ένα νέο μέτρο στο επίδομα θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου 2024, εφαρμόζοντας έκπτωση από 45 έως 480 ευρώ σε 1,2 εκατομμύρια ευάλωτα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments