Πολιτική

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το ταξίδι στην Κίνα

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από το ταξίδι στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ευκαιρίες και προκλήσεις από το κυβερνητικό ταξίδι στην Κίνα

“Εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος». Αυτός είναι ο επίσημος χαρακτηρισμός, που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις σχέσεις της με την Κίνα, όπως αποτυπώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27 ηγετών, τον περασμένο Ιούνιο και αντικατοπτρίζει τη δύσκολη άσκηση ισορροπίας, που οι Ευρωπαίοι καλούνται να εκτελέσουν μεταξύ Κίνας, Ηνωμένων Πολιτειών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Με το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα να φτάνει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ (2022), οι Βρυξέλλες διακηρύσσουν τώρα την ανάγκη για θεμιτό ανταγωνισμό και ζητούν αμοιβαιότητα στις οικονομικές σχέσεις.

Σε αυτό το “οικονομικό περίγραμμα” της σχέσης ευρώ-Κίνας προστίθεται και ένα γεωπολιτικό στοιχείο. Η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εταίρος διαλόγου της Ρωσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και εταίρος διαλόγου του Ιράν όταν μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται το Πεκίνο, έχοντας συναντήσεις με το σύνολο της ηγεσίας της χώρας, τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Δεδομένου του μεγέθους της οικονομίας της Κίνας και του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, η διμερής συνεργασία, οι εμπορικές σχέσεις και οι περιφερειακές και διεθνείς ανησυχίες (οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα) αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.

Εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για την Ελλάδα η αγορά της Κίνας αποτελεί ένα μεγάλο «στοίχημα».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, με ιδιαίτερη έμφαση στα αγροτικά προϊόντα και τα τυποποιημένα προϊόντα. Το ελληνικό ελαιόλαδο και το ελληνικό κρασί είναι επίσης μεταξύ των προϊόντων που έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στην κινεζική αγορά.

Η βασική θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει ότι απαιτούνται ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή με εποικοδομητικό και αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησε σε συζήτηση στο Πεκίνο για την εσωτερική κατάσταση και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει αξιολογηθεί με επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους DBRS και S&P, καθώς και από τους δύο μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης της Κίνας, United Credit και Chengxin Rating Group.

Ταυτόχρονα, λόγω των πολιτιστικών δεσμών και της γεωπολιτικής της θέσης, οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα θεωρούνται ως γέφυρα για μια πιο ισορροπημένη σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Πεκίνου. Ωστόσο, η θέση της Ελλάδας είναι επίσης να απενοχοποιήσει τις σχέσεις της με την Κίνα και να μειώσει την εξάρτησή της από βασικές πρώτες ύλες στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς η εταιρεία «Yutong International Holding» έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, οι οποίοι θα επισκεφθούν στη συνέχεια τη Σαγκάη και την Έκθεση CIIE, (China International Import Expo), όπου θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο με 20 ελληνικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments