SPOTLIGHTS

Παγιδευμένες στα σπίτια τους: Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων του σεισμού στο Αφγανιστάν

Παγιδευμένες στα σπίτια τους: Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων του σεισμού στο Αφγανιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: TWITTER/ @AlinejadMasih

«Η απώλεια ενός παιδιού είναι ο πιο διαπεραστικός πόνος που έχω βιώσει ποτέ, Ήθελα τα βουνά και ο ουρανός να μάθουν ότι ένα κομμάτι μου είχε πεθάνει»

Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023, η οκτώ μηνών έγκυος Hanifa άναβε φωτιά για να ετοιμάσει φαγητό σε μια σκηνή έξω από το σπίτι της στο χωριό Ghar-Moshak, στην περιοχή Zenda Jan του Αφγανιστάν, όταν το έδαφος άρχισε να πάλλεται βίαια από κάτω της. Έπεσε κάτω, χτυπώντας την κοιλιά της.

«Το έδαφος έτρεμε με έναν περίεργο τρόπο, σχεδόν σαν κύματα να πέφτουν πάνω μου», θυμάται. «Λίγες στιγμές αργότερα, η γη εγκαταστάθηκε και ένιωσα μια ασυνήθιστη ζεστασιά, παρόλο που έκανε πολύ κρύο έξω. Συνειδητοποίησα ότι είχα σοβαρή αιμορραγία. Προσπάθησα να βρω κάποιον να με βοηθήσει, αλλά έξω επιρκατούσε το χάος με κλάματα και κραυγές που δεν υπήρχε πιθανότητα να ακούσουν την δική μου φωνή».

Κατάφερε να συρθεί σε κάποιους γείτονες, και ξαφνικά άρχισε να γεννά. Μετά από τέσσερις ώρες, μέσα σε βροχή και τσουχτερό κρύο, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι.

“Ήμουν πολύ χαρούμενη”, λέει, αλλά η χαρά μετατράπηκε σε πανικό όταν διαπίστωσε ότι δεν είχε κουβέρτες για να σκεπάσει το παιδί της. “Το μωρό μου άρχισε να αδυνατίζει σταδιακά και ένα μπλε χρώμα άρχισε να εμφανίζεται γύρω από το στόμα της. Τελικά, η αναπνοή του νεογέννητου μου παρασύρθηκε από το υπερβολικό κρύο όπως και εγώ, που μόλις είχα κρατήσει την αγαπημένη μου στην αγκαλιά μου, αλλά δεν τα καταφέραμε την έχασα για πάντα».

Η Χανίφα είναι μεταξύ των χιλιάδων γυναικών των οποίων η ζωή έχει σημαδευτεί από τραγωδία μετά τους τρεις μεγάλους σεισμούς και τους μετασεισμούς τους που συγκλόνισαν την επαρχία Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα από τα θύματα έχουν συγκεντρωθεί σε τέσσερα χωριά στη Ζέντα Γιαν, όπου σχεδόν το 100 τοις εκατό των 1.300 σπιτιών στην περιοχή γκρεμίστηκαν. Σε όλη τη δυτική περιοχή, περισσότεροι από 1.384 υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.853 έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 1.714 σπίτια σε όλη τη χώρα έχουν καταστραφεί.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματισμών ήταν υψηλότερος μεταξύ των γυναικών και των κοριτσιών, που ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να βρίσκονταν στα σπίτια τους την ώρα των σεισμών. Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 58 τοις εκατό των ενηλίκων που σκοτώθηκαν στους σεισμούς και αποτελούν το 60 τοις εκατό των τραυματιών και το 61 τοις εκατό των αγνοουμένων στις 19 Οκτωβρίου.

«Η απώλεια ενός παιδιού είναι ο πιο διαπεραστικός πόνος που έχω βιώσει ποτέ, Ήθελα τα βουνά και ο ουρανός να μάθουν ότι ένα κομμάτι μου είχε πεθάνει».

«Στο Αφγανιστάν, όπου τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας τους να μετακινούνται, έχουν περιοριστεί τόσο σημαντικά, αυτό έχει δημιουργήσει μια τέλεια καταιγίδα με καταστροφικές επιπτώσεις», δήλωσε η Alison Davidian, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν.

«Η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται ως αποτέλεσμα των σεισμών του Χεράτ ήταν γυναίκες – εγκλωβίστηκαν μέσα στα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων περιορισμών».

Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα επειδή δεν μπορούσαν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με την ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμού λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται στα δικαιώματα και την κινητικότητά τους, σύμφωνα με μια προειδοποίηση για το φύλο που εκπονήθηκε από τις εθνικές και περιφερειακές ομάδες εργασίας Gender in Humanitarian Action και το Women Advisory.

Η έκθεση αναφέρει ότι γυναίκες και κορίτσια δήλωσαν ομόφωνα ότι αντιμετώπισαν σοβαρές ανησυχίες για την προστασία τους μετά τους σεισμούς και το 63 τοις εκατό είπε ότι δεν είχαν ασφαλή πρόσβαση σε τουαλέτες. Οι γυναίκες που ανταποκρίνονται πρώτες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στο περιφερειακό νοσοκομείο του Χεράτ έχουν επισημάνει την ανεπαρκή τροφή, σαπούνι, εσώρουχα και προϊόντα υγιεινής της περιόδου.

Οι σεισμοί αναμένεται επίσης να επιδεινώσουν την κρίση ψυχικής υγείας που πλήττει τις Αφγανές γυναίκες. Ακόμη και πριν από τους σεισμούς, το 89 τοις εκατό των γυναικών από το δυτικό Αφγανιστάν δήλωσαν ότι η ψυχική τους υγεία είχε επιδεινωθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2023.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments