Διεθνή

Γιατί ο Νασράλα δεν τόλμησε την πολεμική ρήξη

Γιατί ο Νασράλα δεν τόλμησε την πολεμική ρήξη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Thejudean.com

Πολλοί περίμεναν ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ θα έφτανε στο σημείο της πολεμικής ρήξης, αλλά φαίνεται ότι κράτησε προσεκτικές αποστάσεις.

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του μονίμως κρυμμένου από τη δημόσια θέα ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε πολλή οργή –κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών – αλλά όχι την εντυπωσιακή αναγγελία ενός πολέμου με το Ισραήλ.

Αυτή η ισχυρή οργάνωση, με πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες όπλων και χιλιάδες έμπειρους στρατιώτες, και με πολυεπίπεδη ιρανική υποστήριξη, θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο για να υπονομεύσει το Ισραήλ Μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Λίβανος έβραζε και όλοι – οι πολίτες, η κυβέρνηση και, φυσικά, η Χεζμπολάχ – ήταν έτοιμοι για οποιαδήποτε σενάρια για τα οποία ήταν προετοιμασμένοι.

Η αλήθεια είναι ότι η ομιλία ήταν γεμάτη θυμό, ανέφερε το CNN. Ο μουσουλμάνος κληρικός απέτισε φόρο τιμής στη Χαμάς (μέσω βιντεοσύνδεσης από άγνωστη τοποθεσία, ως συνήθως) και μίλησε για “πρωτοφανείς μάχες” στο νότιο Ισραήλ. Υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ ήταν “προετοιμασμένη για κάθε σενάριο” και ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση από τις ισραηλινές δυνάμεις θα ήταν “ανοησία ιστορικής κλίμακας”.

Ωστόσο, δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της Χεζμπολάχ είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ για την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά είπε ότι εναπόκειται στις ΗΠΑ να εφαρμόσουν την παύση των εχθροπραξιών.

Η ομιλία μπορεί να απογοήτευσε πολλούς Άραβες, προσθέτει το CNN. Ωστόσο, ο Νασράλα φαίνεται ότι εκτίμησε την κατάσταση και αποφάσισε ότι η οργάνωσή του έχει πολλά να χάσει σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ. Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ θέλουν να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά θέλουν επίσης να επιδείξουν τα διαπιστευτήριά τους ως “αντιστασιακών”. Το έντονο φιλοπαλαιστινιακό συναίσθημα στον αραβικό κόσμο και τα συνθήματα που προτρέπουν τον Νασράλα να προχωρήσει σε πόλεμο πρέπει να ικανοποιήσουν τη λαϊκή πίεση.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει βάσιμος λόγος για τη Δύση να αναπνεύσει με ανακούφιση μετά την ομιλία. Αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε έναν μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ, θα μπορούσε να εμπλέξει και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία είναι πάντα επιρρεπής σε πύρινες θύελλες.

Αλλά ο Λίβανος, που μαστίζεται από οικονομική κρίση, δεν έχει την πολυτέλεια να επεκτείνει τον πόλεμο. Το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι ο Λίβανος θα πληρώσει βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση της Χεζμπολάχ. Η ίδια η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να δεχτεί βαρύ πλήγμα: ο πόλεμός της με το Ισραήλ το 2006 και η εμπλοκή της στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας υπέρ του Άσαντ έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες θανάτους. Το Ιράν, ο μεγάλος προστάτης της Χεζμπολάχ, δεν θα ήθελε να αποδυναμωθεί η Χεζμπολάχ από μια στρατιωτική σύγκρουση.

Το Foreign Policy προσθέτει ότι οι λεπτομέρειες της ομιλίας του Νασράλα δείχνουν τελικά ότι παίρνει προσεκτικά αποστάσεις από τη Χαμάς. Πρόκειται για μια αποστροφή προς την “απόλυτη μυστικότητα” στις προετοιμασίες της Χαμάς για την εισβολή. Με τον τρόπο αυτό, δείχνει έμμεσα ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει καμία ευθύνη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Προς το παρόν, μια στρατιωτική σύγκρουση χαμηλής έντασης με το Ισραήλ φαίνεται επαρκής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments