Ισχυρές επιδόσεις κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το εννεάμηνο του έτους στο πεδίο της πιστωτικής επέκτασης
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ "Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Αποκάλυψε δε ότι από τα 270 εκατ. ευρώ που έχει αντλήσει η Πειραιώς από το RRF μέχρι σήμερα, τα 2/3 έχουν χορηγηθεί ως δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συνολικά, έχουν χρηματοδοτηθεί 50 ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με την Τράπεζα Πειραιώς να κρατά τα ηνία με μερίδιο αγοράς 40%.
Για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Μεγάλου προέβλεψε ότι θα είναι “ένα ακόμη τρίμηνο ισχυρών αποτελεσμάτων και ανάπτυξης”, με διατήρηση της πτωτικής τάσης στις λειτουργικές δαπάνες. Τόνισε δε ότι οι λειτουργικές δαπάνες βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό για την τράπεζα καταγράφοντας πτώση 8% στο εννεάμηνο παρά το πληθωριστικό περιβάλλον.
Ο κ. Μεγάλου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα έως σήμερα, δηλώνοντας ότι “οι ισχυρές οργανικές επιδόσεις μας το τρίτο τρίμηνο επιβεβαιώνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να πετύχουμε ή να υπερβούμε τους στόχους μας”.
Για το σύνολο του 2023, η τράπεζα προβλέπει περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5%, από 5,5% τον Σεπτέμβριο, και αύξηση της κάλυψης NPEs στο 60% από 57% σήμερα. Για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), αναμένεται να διαμορφωθούν στο 0,70 ευρώ στο τέλος του έτους.
Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης CET1 αναμένεται να ενισχυθεί οριακά στο 13% από 12,9% και ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων στο 17,5% από 17% στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Συνολικά στο εννεάμηνο, η Πειραιώς κατέγραψε δημιουργία οργανικών κεφαλαίων της τάξης του 2,5%. Σε ό,τι αφορά τις εκδόσεις MREL, δεν αναμένονται νέες έως το τέλος του έτους καθώς έχει καλυφθεί ο στόχος έως την αρχή του 2024 (21,8%).
Σε όρους ενήμερου χαρτοφυλακίου, σημειώθηκε αύξηση κατά 4% έναντι του εννεαμήνου 2022 στα 29,4 δισ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται και οι καταθέσεις (3% σε ετήσια βάση) αγγίζοντας τα 58,7 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους, η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι βρισκόμαστε “στην περιοχή της κορύφωσης”, καθώς η σταθεροποίηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να βάλει “φρένο” στο ράλι του ΝΙΙ που άγγιξαν τα 1,466 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Όσον αφορά στην εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα NPEs έχουν καταγράψει πτώση 39% σε ετήσια βάση κυρίως χάρο στο πλάνο εξυγίανσης του Ομίλου αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για οργανική μείωση. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 5,5%, σημαντικά χαμηλότερος από τον Σεπτέμβριο 2022 (8,8%).
Στη στεγαστική πίστη, ο δείκτης ΝPEs υποχώρησε στο 4,3%, στην επιχειρηματική στο 5,6% και στα καταναλωτικά στο 7,9%. Οι εισροές νέων ΝPEs ήταν περί τα 80 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ στεγαστικά αλλά “δεν εμπνέουν ανησυχία”, όπως υπογράμμισε η διοίκηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο MREL 21,8% για το έτος.
Πηγή: capital.gr//Βάσω Αγγελέτου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας