Το Μαξίμου αποφασίζει για τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Rtbf.be
Έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου του 2024.
Θα έχει παρέλθει περίπου ένα έτος από τις βουλευτικές εκλογές και αναμένεται να είναι το πρώτο σοβαρό θεσμικό τεστ για όλες τις κοινοβουλευτικά εκπροσωπούμενες πολιτικές δυνάμεις.
Πριν από όλα, η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο κέντρο. Για την αξιωματική αντιπολίτευση στο σύνολό της, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, με δεδομένη την τεράστια “ψαλίδα” που την χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει ο στυλοβάτης στο χώρο της Κεντροαριστεράς και να ανακόψει την καθοδική της πορεία, ενώ το ΠΑΣΟΚ βλέπει την ευκαιρία να δημιουργήσει την παλαιά αντιπαλότητα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ επιθυμεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εκλογική επιρροή του.
Όλοι περιμένουν τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με σταυρό προτίμησης, οπότε η αρχική ιδέα της επαναφοράς του συστήματος των λιστών δεν τίθεται στο τραπέζι.
Θα χωριστεί η χώρα σε περιφέρειες ή θα διατηρηθεί τελικά το σημερινό σύστημα του ενός ψηφοδελτίου για όλη τη χώρα; Στην πρώτη περίπτωση, οι έδρες θα κατανεμηθούν με βάση τον πληθυσμό, κάτι που θα απαιτήσει ειδική έρευνα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση για το αν προκύπτουν συνταγματικά ζητήματα από το να εκπροσωπούν οι ευρωβουλευτές όλες τις περιφέρειες και όχι μόνο την Κρήτη ή την Πελοπόννησο.
Σίγουρα η κατανομή των εδρών θα επηρεάσει τη δύναμη που θα καταγράψει το κάθε κόμμα. Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση σε τοπικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξει κινητοποίηση, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό οι εκλογές θα θυμίσουν τις περιφερειακές που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν.
Αυτό δεν θα συμβεί αν το σημερινό σύστημα παραμείνει σε ισχύ.
Για άλλη μια φορά, το star system θα επικρατήσει απλώς “εξαλείφοντας” ή δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες εκλογής σε ικανούς υποψηφίους με εκτεταμένο ιστορικό συμμετοχής στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αυτή ήταν η κύρια ένσταση πολλών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την αρχή. Σε σχέση με τις ευρωεκλογές και τα 21 πρόσωπα που θα πάρουν το εισιτήριο για τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι είναι “κατάλληλο” για κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία ταλαιπωρήθηκε από “αντάρτες” στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και παρόμοιες συσπειρώσεις είναι πιθανό να προκληθούν μόλις γίνει η κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας