Κόσμος

Η επόμενη μέρα για την Χαμάς

Οι ΗΠΑ τηρούν αυστηρή στάση έναντι της Χαμάς.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν , σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, ήταν πλήρως ξεκάθαρος σε δυο θέματα:  πρώτον, δήλωσε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός διότι αυτή θα εξυπηρετούσε τη Χαμάς και δεύτερον, ότι στη Γάζα της επόμενης ημέρας δε θα έχουν θέσει οι τρομοκράτες που θα απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ.

Οι θέσεις τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και διαμορφώνουν το πολιτικό πλαίσιο για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Είναι σημαντικό ότι οι δύο παριστάμενοι υπουργοί Εξωτερικών δεν διαφώνησαν, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για οποιαδήποτε πολιτική λύση. Θα συμβιβαστούμε με τη Χαμάς και θα αποφασίσουμε από κοινού για το μέλλον της Γάζας.

Αυτή η σαφής δήλωση του Άντονι Μπλίνκεν έδωσε στον ισραηλινό στρατό το πράσινο φως για να συνεχίσει το αρχικό του σχέδιο επιχειρήσεων στην πόλη της Γάζας. Η πίεση από τις γνωστές φιλελεύθερες – φιλοπαλαιστινιακές παρατάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος δεν απέδωσε. Ως εκ τούτου, όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα ο ισραηλινός στρατός “θα τελειώσει τη δουλειά”.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” (4/11/2023), ο απόστρατος στρατηγός του ισραηλινού στρατού Γκέρσον Χάκοεν δήλωσε ότι “η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005 ήταν στρατηγικό λάθος και ότι στόχος του Ισραήλ είναι η άνευ όρων παράδοση της Χαμάς”. Η άποψη αυτή, που δικαιολογείται από τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις, θα καθορίσει και το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας. Και αυτό γιατί όλοι επισημαίνουν ότι οι δυσκολίες που θα προκύψουν μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι πολιτικής φύσεως. Ωστόσο, μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το καθεστώς της Γάζας. Το πώς θα είναι αυτό το καθεστώς είναι ανοιχτό προς συζήτηση, αλλά η παρουσία της Χαμάς έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από αυτό το καθεστώς.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η κατάσταση αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Στο εύλογο ερώτημα τι θα έκαναν άλλες δυνάμεις που υποστηρίζουν τη Χαμάς, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απάντησε. Ήταν σαφής. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι παλαιστινιακό ζήτημα και δεν αφορά άμεσα την οργάνωσή του, η οποία είναι θεσμικός παράγοντας στο Λίβανο. Είναι μέλος μιας κυβέρνησης με τρεις υπουργούς.

Ως εκ τούτου, αρνείται ότι η Χεζμπολάχ θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μεγάλη επιχείρηση εναντίον του Ισραήλ.Με τις τελευταίες εξελίξεις ο κίνδυνος μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή έχει περιοριστεί σημαντικά. Όλοι οι βασικοί παίκτες έχουν αποφασίσει, ο καθένας με τον τρόπο του και για τους δικούς του λόγους, να αφήσουν τη Χαμάς στο έλεος του ισραηλινού στρατού. Αυτή θα είναι και η πιο δίκαιη και αποτελεσματική λύση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο