Διεθνή

Τα αμφίσημα μηνύματα στο διάγγελμα Νασράλα

Τα αμφίσημα μηνύματα στο διάγγελμα Νασράλα

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Australianjewishnews.com

Οι αμφισημίες στο διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Όσο προσεκτικά υπολογισμένες είναι μέχρι στιγμής οι κινήσεις της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ώστε να αποσπά μεν δυνάμεις από το μέτωπο της Γάζας και να στέκεται «αλληλέγγυα» στη Χαμάς αλλά να μην «χτυπά» σε κλίμακα που θα πυροδοτούσε μαζική απάντηση του Ισραήλ, τόσο προσεκτικά υπολογισμένο, και ηθελημένα αμφίσημο, ήταν και το διάγγελμα του Χασάν Νασράλα.

Ο “βρυχηθμός” κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Το 24ωρο πριν από την ομιλία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία που προβλήθηκε σε γιγαντοοθόνη στην πλατεία της Βηρυτού την Παρασκευή, ο Νασράλα προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά δεν επιβεβαίωσε τους φόβους ότι δήλωνε επίσημα την “είσοδο” της Χεζμπολάχ στον πόλεμο.

Μίλησε για μια πιθανή περιφερειακή σύγκρουση (“η πιθανότητα είναι ρεαλιστική”), αλλά δεν είπε ότι θα συμβεί. Αυτή είναι ίσως μια από τις φράσεις-κλειδιά της ομιλίας, που δείχνει ότι ο Χασάν Νασράλα δεν σχεδιάζει (τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς όλα είναι ρευστά) να ανοίξει ένα βόρειο μέτωπο και να οδηγήσει τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν από την αρχή την περιοχή ως αποτρεπτικό μέσο, με αεροπλανοφόρα και ενισχύσεις στην περιοχή.

Ο Νασράλα περιέγραψε τον στόχο της Χεζμπολάχ ως ελεγχόμενες μάχες κατά μήκος των συνόρων με στόχο την αποδυνάμωση του ηθικού και των πόρων του Ισραήλ. Αυτό είναι ένα μήνυμα που είναι πιθανό να απογοητεύσει τη Χαμάς, η οποία επιδιώκει την εμπλοκή της κατά πολύ πιο ισχυρής Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο Μπιλάλ Σαάμπ του εδρεύοντος στην Ουάσινγκτον Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή διέκρινε σε πρώτη «ανάγνωση», μιλώντας στο CNN, πως ο Νασράλα ήταν ιδιαίτερα μεθοδικός και επί της ουσίας ήθελε να επικοινωνήσει ότι η πρόθεση του ίδιου δεν ήταν να ανοίξει νέο μέτωπο. Εάν έπρεπε να βαθμολογήσει το διάγγελμα από το «ένα» ως το «δέκα», όπου το δέκα είναι το υψηλότερο επίπεδο κλιμάκωσης, ο αναλυτής θα του έδινε «πέντε».

Για τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Λέξεις όπως “ο Μεγάλος Σατανάς” και “το απόλυτο κακό” ενσαρκώνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Νασράλα υποστήριξε ότι “όλες οι επιλογές είναι διαθέσιμες και μπορούμε πάντα να καταφύγουμε σε αυτές”, αλλά συνολικά η ομιλία του ήταν σύμφωνη με την εκτίμηση των πολιτικών αναλυτών και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Χεζμπολάχ, και ιδίως το Ιράν, το οποίο ελέγχει, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ, δεν επιθυμεί έναν μακρύ πόλεμο. Αυτό ήταν σύμφωνο με την εκτίμησή του.

Το “κόμμα του Θεού”, η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ήταν η πρώτη από τις οργανώσεις που “φύτεψε” το Ιράν στη Μέση Ανατολή και, κατά κάποιο τρόπο, το πρότυπο για άλλες που ακολούθησαν. Μαζί με τη Χαμάς και τη Τζιχάντ στα παλαιστινιακά εδάφη, τις πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία και τους Χούτις στην Υεμένη, αποτελεί τον λεγόμενο “άξονα της αντίστασης”, ένα δίκτυο που το Ιράν οικοδομεί από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και έκτοτε χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται συστηματικά από τους σιίτες μουσουλμάνους Αγιατολάχ Χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από τους σιίτες αγιατολάχ.

Τέλος, κατά τον Νασράλα, ο Άξονας της Αντίστασης δεν είχε καμία προηγούμενη γνώση των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου. ‘Ήταν καθαρά αποτέλεσμα παλαιστινιακού σχεδιασμού και εκτέλεσης’, είπε, αρνούμενος τη συμμετοχή της Χεζμπολάχ στη θηριωδία (την οποία τόλμησε να αποδώσει στους ίδιους τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλο σημείο της ομιλίας του). Η δήλωσή του ότι τα υπόλοιπα μέλη του Άξονα “δεν νοιάστηκαν” επειδή δεν ενημερώθηκαν για το σχέδιο, επειδή το διακύβευμα ήταν πολύ μεγάλο, ήταν επίσης στοχευμένη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments