Nέα της αγοράς

Shell: Τα μερίσματα 23 δισ. δολάρια και η στάση της εταιρείας έχουν αξοργίσει τους ακτιβιστές

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Γαουέλ Σαγουάν, είπε στους επενδυτές να αναμένουν πληρωμές «πολύ μεγαλύτερες» από τις προσδοκίες, λίγες μέρες αφότου εκπόνησε σχέδια για περικοπή έως και 25% του προσωπικού που εργάζεται στην ομάδα λύσεων

Η Shell έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές για το κλίμα με τα σχέδια να πληρώσει τους μετόχους τουλάχιστον 23 δισ. δολάρια σε μερίσματα φέτος, παρά τα μειωμένα κέρδη, καθώς ετοιμάζεται να περικόψει εκατοντάδες θέσεις εργασίας από το τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Γαουέλ Σαγουάν, είπε στους επενδυτές να αναμένουν πληρωμές «πολύ μεγαλύτερες» από τις προσδοκίες, λίγες μέρες αφότου εκπόνησε σχέδια για περικοπή έως και 25% του προσωπικού που εργάζεται στην ομάδα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Shell, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου δήλωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να παραδώσει στους μετόχους της ένα απροσδόκητο κέρδος 3,5 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό θα ανέβαζε τις συνολικές πληρωμές των μετόχων, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος, ακόμη και καθώς η εταιρεία πραγματοποίεισε ασθενέστερα κέρδη.

Απροσδόκητα

Τα απροσδόκητα μερίσματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Shell εξόργισαν τους ακτιβιστές κλίματος και κοινωνικής δικαιοσύνης που έχουν ζητήσει περισσότερα από τα χρήματα της εταιρείας να διατεθούν για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή για μείωση των λογαριασμών ενέργειας μέσω αυστηρότερων κρατικών φόρων.

Οι πληρωμές των μετόχων είναι πάνω από έξι φορές το ποσό που σχεδιάζει να δαπανήσει η Shell για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φέτος. Η εταιρεία επένδυσε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις δραστηριότητες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακών λύσεων το 2022, το 14% των συνολικών κεφαλαιουχικών της δαπανών.

Η Shell σχεδιάζει να διατηρήσει αυτό το επίπεδο δαπανών, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα φέτος ανέφερε ετήσιο κέρδος ρεκόρ 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022. Η Shell ανέφερε ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λύσεις ενέργειας ήταν ζημιογόνες κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Τα σχέδια

Ο Σαγουάν παρουσίασε σχέδια την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τον αριθμό του προσωπικού της Shell που εργάζεται σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 200 άτομα το επόμενο έτος, αφού υποσχέθηκε να μετατοπίσει την εστίαση της Shell σε υψηλού κέρδους έργα πετρελαίου και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο φυσικό αέριο όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο.

Υποκρισία

Ο Τσάρλι Κρόνικ, ανώτερος σύμβουλος για το κλίμα στην Greenpeace UK, δήλωσε στον Guardian: «Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα αφεντικά του πετρελαίου να προσποιούνται ότι ανησυχούν για τον πλανήτη ενώ μειώνουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ρίχνουν χρήματα σε μερίσματα, εξαγορές μετοχών και νέα έργα ορυκτών καυσίμων».

Η Ίμοτζεν Ντάου, εκπρόσωπος της εκστρατείας στο Friends of the Earth, δήλωσε στο βρετανικό Μέσο: «Ενίσχυση από τα κέρδη του περασμένου έτους – τα μεγαλύτερα στην ιστορία της Shell – η εταιρεία προχωρά με πλήρη όρεξη με σχέδια να εξορύξει κάθε τελευταία σταγόνα πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί. Οι εταιρείες που τροφοδοτούν τις κλιματικές και ενεργειακές κρίσεις συνεχίζουν να εισπράττουν χρήματα εις βάρος μας. Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές παραμένουν επικίνδυνα εκτεθειμένοι σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς τιμών και ασταθείς αγορές φυσικού αερίου, οι οποίες απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την παγκόσμια αστάθεια. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι πρέπει να ξεφορτωθούμε οριστικά το ακριβό και επιβλαβές πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Κέρδη

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell για το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια από 9,5 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών του κλάδου μετά την πτώση των τιμών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το ανώτατο σημείο πέρυσι όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Η αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας προκάλεσε κρίση κόστους ζωής για τα νοικοκυριά, αλλά χάρισε κέρδη ρεκόρ στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι τιμές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν πέσει από την κορύφωση του περασμένου έτους. Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου ήταν κατά μέσο όρο 85,80 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο, από περίπου 100,80 δολάρια το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς εντάθηκε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά μέσο όρο στα 2,61 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες το τρίτο τρίμηνο, από 7,89 δολάρια τους ίδιους μήνες πέρυσι.

Η τιμή της μετοχής της Shell έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 27,63 λιρών ανά μετοχή τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου σε περισσότερα από 92 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξανά τις τελευταίες ημέρες λόγω των ανησυχιών για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, οι οποίες συνήθως υπαγορεύουν τη ζήτηση για αργό. Το αργό Brent διαπραγματευόταν σχεδόν στα 86 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη, φτάνοντας τα 87,42 δολάρια το απόγευμα της Παρασκυής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο