Το στοίχημα της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό
Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Midilibre.fr
Πολυδιάστατος φαίνεται να είναι ο αγώνας της κυβέρνησης κατά του “πληθωρισμού της απληστίας”. Οι έλεγχοι σε πέντε ακόμη πολυεθνικές εταιρείες πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους, με δύο από αυτές να αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ η καθεμία. Οι πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών αγαθών ελέγχονται για τη συμμόρφωση με τους νόμους που δικαιολογούν την τιμολογιακή τους πολιτική και αποτρέπουν την αθέμιτη κερδοσκοπία.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις δύο πολυεθνικές είναι τα αυστηρότερα που έχουν επιβληθεί ποτέ και θα επαναληφθούν στο μέλλον, αν χρειαστεί. Οι δύο πολυεθνικές εταιρείες έχουν αντιταχθεί στα επιβληθέντα πρόστιμα και ετοιμάζουν γραμμή άμυνας για να λάβουν νομικά μέτρα (ενώ πληρώνουν τα πρόστιμα) και ενώ έχουν ήδη προσλάβει ειδικούς, προκειμένου να αμφισβητήσουν τη μεθοδολογία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καθ’ ύλην υπουργός Κώστας Σκρέκας, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει από τις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα να διορθώσουν άμεσα τις τιμές των προϊόντων τους και να συμμετάσχουν με τα προϊόντα τους στην πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής”. Μία πολυεθνική εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία και αναμένεται να συμμετάσχει και δεύτερη εταιρεία. Εντός των επόμενων ημερών, ο Υπουργός θα καλέσει σε συνάντηση τους εκπροσώπους των πολυεθνικών εταιρειών.
Γενικότερα, σε ότι αφορά στην πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής”, όπως γνωστοποίησε ο κ. Σκρέκας, ήδη ξεπεράστηκε ο στόχος που είχε τεθεί για τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων με μείωση τουλάχιστον 5% για τουλάχιστον έξι μήνες. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι σταδιακά, με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, θα τονωθεί ο ανταγωνισμός και θα αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές στο ράφι προς όφελος των νοικοκυριών.
Οι κινητήριες δυνάμεις της αύξησης των κερδών διευκολύνθηκαν από τα καθαρά λειτουργικά πλεονάσματα των εταιρειών και τα αυξημένα μικτά περιθώρια κέρδους ανά μονάδα. Οι συνθήκες αυτές αποδεικνύουν ότι οι εταιρείες δεν επέλεξαν να απορροφήσουν το υψηλότερο ενεργειακό κόστος μετακυλίοντάς το στις τιμές των προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα ενίσχυσαν το καθαρό λειτουργικό τους πλεόνασμα.
Ο «πληθωρισμός απληστίας» τροφοδοτείται από ολιγοπώλια, των οποίων τα εγγενή χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν περιορισμένο ανταγωνισμό, εμπόδια εισόδου, ακαμψία τιμών και «στρατηγική» συμπεριφορά των μελών τους για τη διατήρηση υψηλότερων τιμών και κερδών.
Τέλος, σε σχετική μελέτη του, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών προβληματίζεται σχετικά με το εάν είναι ώριμο να συγκροτηθεί μια καινούργια “εργαλειοθήκη” για τη Χώρα μας, με την επέκταση της εφαρμογής της και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και εμποδίζεται η υγιής επιχειρηματικότητα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας