Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Άλλαξαν το πρόσωπο μοντέλου με για να μοιάζει λευκή

Η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια λάθος ανθρώπων

Δεν πληρώθηκε για την επίδειξη

Το 21χρονο μοντέλο που δεν έχει υπογράψει σε κάποιο πρακτορείο, βασίζεται σε μικρές δουλειές για να συνεχίσει να εργάζεται. Είπε ότι δεν πληρώθηκε για την επίδειξη, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της Art Hearts, μιας εβδομάδας μόδας στο Λος Άντζελες.

«Περίμενα να πληρωθώ αφού συμμετείχα. Αλλά δεν φάνηκε το πρόσωπό μου, γιατί αυτή είναι μια επεξεργασμένη φωτογραφία. Μου «έκοψε» το κεφάλι, δεν το έκανε ούτε ο makeup artist, ο κομμωτής ή ο φωτογράφος. Αυτό είναι που με στενοχωρεί τόσο πολύ».

Η Wu πρόσθεσε ότι η μητέρα της ήταν το πρώτο άτομο που παρατήρησε ότι το πρόσωπό της είχε αντικατασταθεί με εκείνο μιας λευκής γυναίκας. «Η αρχική μου αντίδραση ήταν: «ποιος θα αφαιρούσε το κεφάλι κάποιου έτσι;». Η επόμενη αντίδρασή μου ήταν ο φόβος και μετά μια αίσθηση μελαγχολίας επειδή η μαμά μου έπρεπε να δει το πρόσωπο της κόρης της κομμένο».

Στην πλέον διαγραμμένη ανάρτησή του στο Instagram, ο Costello είπε ότι «υπό το φως των ψευδών ισχυρισμών που παρουσιάζονται στα βίντεο του μοντέλου», ο οίκος μόδας «προχωρά σε νομικές διαδικασίες».

Οι δικαιολογίες του σχεδιαστή

Σύμφωνα με την ανάρτησή του, δεν ήξερε ότι η Wu δεν αποζημιώθηκε για τον χρόνο της μέχρι που είδε το TikTok της. «Αφού διαπίστωσα μέσω των βίντεό της ότι δεν πληρώθηκε, πρόσφερα στη Shereen αποζημίωση για το χρόνο και τα ταλέντα της», έγραψε ο Costello. Είπε επίσης ότι δεχόταν απειλές και ότι το σόου ήταν ένας φόρος τιμής στη θεία του, η οποία έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ο Erik Rosete, σχεδιαστής μόδας και πρόεδρος της Art Hearts, είπε ότι ο οργανισμός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει όλα τα μοντέλα που χρειάζεται για να κάνει σόου για πάνω από 30 σχεδιαστές.

Ενώ η προέλευση της αλλαγμένης φωτογραφίας στην πασαρέλα είναι άγνωστη, η Wu πιστεύει ότι κάποιος -χωρίς να ξέρει ποιος- χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει το λευκό πρόσωπο που κάλυπτε το δικό της.

Πριν από δέκα χρόνια, τα μοντέλα παραπονέθηκαν ότι γινόταν photoshop στο σώμα τους για να φαίνονται πιο αδύνατες. Το 2009, για παράδειγμα, η Filippa Hamilton μίλησε ανοιχτά όταν ο οίκος Ralph Lauren άλλαξε την εικόνα της, αδυνατίζοντας τους γοφούς της. Τώρα, ο κόσμος της μόδας αντιμετωπίζει ζητήματα ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, μιας τεχνολογίας που έχει αποδειχθεί ότι επισημαίνει ρατσιστικά και σεξιστικά στερεότυπα στις εικόνες που δημιουργεί.

Νωρίτερα φέτος, η Levi’s ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιούσε μοντέλα που δημιουργούνται από υπολογιστή στο site της σε μια προσπάθεια να συμπεριλάβει μια ποικιλία εθνοτήτων. Οι επικριτές της απόφασης είπαν ότι εάν οι οίκοι μόδας επιθυμούσαν πραγματικά να εμπλουτίσουν τις επιδείξεις τους με μοντέλα από όλες τις φυλές, θα έπρεπε να προσλάβουν ανθρώπους.

«Απάνθρωπο»

«Ελπίζω οι άνθρωποι να μπορούν να καταλάβουν πόσο επώδυνο είναι να σου κλέβουν τη δουλειά σου. Είναι πολύ απάνθρωπο» είπε η Wu.

Μετά την απειλή του Costello για νομική δράση απέναντι στο viral Tiktok της, η Wu επικοινώνησε με την Model Alliance, μια ομάδα υπεράσπισης των εργαζομένων στη μόδα, η οποία την παρέπεμψε σε δικηγόρο.

«Για πάνω από μια δεκαετία, έχουμε ακούσει από μοντέλα ότι η εικόνα τους έχει υποστεί μεγάλη χειραγώγηση ή άλλως χρησιμοποιηθεί χωρίς την συγκατάθεσή τους ή χωρίς να λάβουν αποζημίωση», δήλωσε η Sara Ziff, ιδρύτρια του Model Alliance. «Δυστυχώς, η εμπειρία της Shereen είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του γιατί τα μοντέλα χρειάζονται προστασία ως εργαζόμενοι».

Τελικά, όπως είπε «η τεχνολογία AI μπορεί να είναι νέα, αλλά το πρόβλημα της κακής χρήσης των εικόνων των μοντέλων δεν είναι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο