Κόσμος

Ερντογάν: Σε αναζήτηση αναβαθμισμένου ρόλου για την Γάζα

Ερντογάν: Σε αναζήτηση αναβαθμισμένου ρόλου για την Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Turkish President Tayyip Erdogan announces new cabinet during a press conference in Ankara, Turkey June 3, 2023. REUTERS/Umit Bektas/File Photo

Ο Τούρκος πρόεδρος διεκδικεί ένα καθοριστικό ρόλο στην πολεμική σύγκρουση που διεξάγεται στη Γάζα.

Στην πρώτη του δήλωση για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος και επικεφαλής του ισλαμιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζήτησε “αυτοσυγκράτηση” και από τις δύο πλευρές. Την επόμενη ημέρα, αφού ήταν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες για τα βάναυσα εγκλήματα που διέπραξε η Χαμάς κατά την εισβολή της στο νότιο Ισραήλ, το μόνο που αρκέστηκε να πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να “προειδοποιήσει” το Ισραήλ να μην τιμωρήσει μαζικά τους Παλαιστίνιους.

Τα τραγικά γεγονότα του περασμένου μήνα οδήγησαν πλέον τον Τούρκο ηγέτη να αποβάλει τη μάσκα του καθωσπρεπισμού που φορούσε πέρυσι, ιδίως μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου, και να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του Τούρκου ηγέτη, ενός ισλαμιστή αντισημίτη και ιδεολογικού εχθρού της Δύσης, σε όλο του το μισαλλόδοξο μεγαλείο. προφανώς.

Το αποκορύφωμα αυτής της αποκάλυψης του Τούρκου ηγέτη ήταν η ομιλία του στη “Μεγάλη Παλαιστινιακή συνάντηση” που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το περασμένο Σάββατο.

Εκεί, ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ “εγκληματία πολέμου” και απείλησε να στείλει τους ηγέτες του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι οι κύριοι ένοχοι για τον πόλεμο στη Γάζα. Είπε ότι αυτή η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία δηλώνει ανοιχτά την πρόθεσή της να εξοντώσει το Ισραήλ, δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά “απελευθερωτικό κίνημα” και ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη.

Η ομιλία του Ερντογάν σε συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ήταν πολύ χαρακτηριστική, καθώς συνέδεσε τη Γάζα με τη Θεσσαλονίκη, μέρος της “πατρίδας” που του πήραν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι, καθώς η Γάζα αποτελούσε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1920, ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν οι ισχυροί παίκτες στη Μέση Ανατολή θα επιτρέψουν στην Τουρκία να έχει επιρροή στη Γάζα και την Παλαιστίνη μετά την πλήρη ήττα της Χαμάς. Ειδικότερα η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία θα διαδραματίσουν τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στη μετά τη Χαμάς εποχή της Γάζας και της Παλαιστίνης στα μάτια των αραβικών κρατών. Εν τω μεταξύ, η Τουρκία, η οποία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της τρομοκρατικής Χαμάς, θα πρέπει αναπόφευκτα να πάρει το μέρος των ηττημένων στον πόλεμο.

Ο κύριος λόγος για τον πόλεμο στη Γάζα είναι η ισλαμιστική ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει θέση για το κράτος του Ισραήλ στην περιοχή. Οι ηγέτες της Χαμάς φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει. Η Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει υποστηρίξει τη Χαμάς και την ιδεολογία της σε κάθε ευκαιρία, δεν μπορεί να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία στη Γάζα ή στη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments