Κόσμος

Η δύσκολη αποστολή του Μπλίνκεν

Σειρά επαφών και συζητήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για περισσότερο από μία ώρα κατά τη διάρκεια έκτακτης επίσκεψης στη Δυτική Όχθη.

Οι δύο άνδρες δεν απευθύνθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είπε στον κ. Μπλίνκεν πως πρέπει να υπάρξει “άμεση κατάπαυση του πυρός” και εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας να παράσχει ζωτικής σημασίας βοήθεια και να επαναφέρει βασικές υπηρεσίες στη Γάζα. Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκτοπιστούν βίαια.

Οι δυο τους «συζήτησαν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στη Δυτική Όχθη», δήλωσε ο κ. Μίλερ,«συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να σταματήσει η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Ο κ. Μπλίνκεν αναχώρησε από το Τελ Αβίβ λίγο μετά τις 13:30 με σκοπό να επισκεφθεί σήμερα την Τουρκία, αφού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σε μια πολύ βαριά ατμόσφαιρα, με τις σφοδρές επιθέσεις του Τούρκου Προέδρου κατά των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ και τις συνεχείς απειλές του για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αντιμετωπίζει ένα εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο έργο. Είναι να καθοδηγήσει την Τουρκία προς μια πορεία συνεργασίας και κατανόησης με τη Δύση.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Άγκυρα ήταν ουσιαστικά επιβεβλημένη, διότι η Ουάσιγκτον θέλει να μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διαπιστώσει αν η πρόσφατη σαφής μετατόπιση του Ερντογάν στον απόηχο της κατάστασης στη Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και ιδεολογικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου ή σηματοδοτεί μια βαθιά αλλαγή σε αυτό που ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι ο ρόλος της Τουρκίας ως περιφερειακού ηγεμόνα με στρατηγική ανεξαρτησία.

Σημειώνεται ακόμη ότι, για τις ΗΠΑ, οι οποίες πιστεύουν ότι δύο δύσκολα μέτωπα – η Ουκρανία και τώρα η Γάζα – έχουν εξαντλήσει τις δυνάμεις και το διπλωματικό τους κεφάλαιο από την αντιμετώπιση του κύριου αντιπάλου τους, της Κίνας, ο αποκλεισμός ενός σημαντικού συμμάχου όπως η Τουρκία αποτελεί μείζον πρόβλημα. Οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας στο εμπόριο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο