Περίπου τρεις εβδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές της 9ης Οκτωβρίου, ο Μάρκους Ζέντερ επανεξελέγη και επίσημα πρωθυπουργός της Βαυαρίας.
Η Βαυαρία είναι το εκλογικό προπύργιο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Συναποτελούν τη λεγόμενη «Χριστιανική Ένωση», που σήμερα βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Προς το παρόν επαναπαύεται στον πρωθυπουργικό θώκο στο νότιο γερμανικό κρατίδιο και στην αρχηγία του μικρού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών.
Εκ πρώτης όψης η επανεκλογή του ήταν μια τυπική διαδικασία, παρά την πύρρειο νίκη του στις πρόσφατες εκλογές.
Είχε ήδη εξασφαλίσει ανανέωση της συνεργασίας του CSU με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Μόναχο.
Ως εκ τούτου η μυστική ψηφοφορία στο βαυαρικό κοινοβούλιο, την Τρίτη, δεν έκρυβε εκπλήξεις.
Σε σύνολο 198 ψηφισάντων, ο Ζέντερ πήρε 120 ψήφους, δύο λιγότερες από το σύνολο των εδρών του κυβερνητικού συνασπισμού.
Τον καταψήφισαν 76 βουλευτές. Δύο απείχαν.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Βαυαρία θα διατηρήσει τον δημοκρατικό σύγχρονο χαρακτήρα της», διακήρυξε στην ομιλία του ο Ζέντερ.
«Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς», προσέθεσε, καλώντας σε συστράτευση τις δημοκρατικές δυνάμεις, καθώς η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία-AfD» αλώνει τώρα και τη δυτική Γερμανία.
Στις εκλογές στη Βαυαρία, αναδείχθηκε τρίτη εκλογική δύναμη.
Όμως η μεγαλύτερη σε αυτή τη φάση απειλή για το πολιτικό «άστρο» του Ζέντερ βρίσκεται πολύ πιο κοντά του.
Αυτή είναι η τρίτη θητεία του ηγέτη του Χριστιανοκοινωνιστικού Κόμματος ως καγκελάριος στη Βαυαρία. Η πρώτη του θητεία δεν ήταν άμεσα εκλεγμένη, αλλά αντικατέστησε τον αρχηγό του κόμματος με τον προκάτοχό του, τον καγκελάριο Χορστ Ζεχόφερ.
Όταν ο Ζεχόφερ μετακινήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της τότε καγκελαρίου Merkel ως ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών το 2018, οι βουλευτές του κυβερνώντος CSU επέλεξαν τον Zehnder ως διάδοχό του. Ωστόσο, υπό την ηγεσία του, το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα “κόλλησε” με 37% (από το 60% που είχε εξασφαλίσει προηγουμένως στη Βαυαρία) και έχει σχηματίσει περιφερειακή συμμαχία με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους. Πολλοί αναφέρονται σε αυτούς ως “light AfD”.
Για πολλούς παραμένει απορίας άξιο πώς ο Μάρκους Ζέντερ καταφέρνει -παρά τα χειρότερα αποτελέσματα που έχει φέρει στην ιστορία του CSU- να παραμένει στην κορυφή.
Είναι από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία.
Πρόσφατα ήταν ξανά μπροστά από τον νυν αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς.
Η τρικομματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς βυθίζεται στον διχασμό, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης.
Το AfD -σταθερά πια δεύτερο στις δημοσκοπήσεις- ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και για τις τοπικές εκλογές στη Σαξονία, στη Θουριγγία και στο Βρανδεμβούργο εντός του 2024.
Στο δεξιό «στρατόπεδο» εν τω μεταξύ επικρατεί γκρίνια για τον Μερτς, που ανέλαβε τα ηνία του CDU στις αρχές του 2022.
Όχι ιδιαίτερα χαρισματικός, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ροπή προς τον (ακρο)δεξιό λαϊκισμό.
Δεν είναι λίγες οι φορές που με τις δηλώσεις του έχει ξεσηκώσει σάλο.
Τον μεγαλύτερο τον προκάλεσε με τις πρόσφατες αμφιταλαντεύσεις του για το -αδιανόητο για τα κόμματα του δημοκρατικού «τόξου» ενδεχόμενο σύμπραξης με το AfD σε τοπικό επίπεδο.
«Με ένα τόσο ισχυρό AfD, χρειάζεται επίσης ένας πολύ ισχυρός πρωθυπουργός», δήλωσε σιβυλλικά ο Ζέντερ μετά τη νίκη του στη Βαυαρία.
Βολικά άφησε εκτός συζήτησης το γεγονός ότι ο ίδιος συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς.
Όμως η γερμανική αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να έχει πολλές διαθέσιμες επιλογές για το 2025.
Η κούρσα είναι ουσιαστικά ορθάνοιχτη.
Τηρώντας στάση αναμονής και για τις εξελίξεις στο CDU, ο Ζέντερ υποστηρίζει ότι δεν τον απασχολεί μια υποψηφιότητα για την καγκελαρία.
Λίγοι τον πιστεύουν.
Πηγές: ot, in.gr