Προς διπλωματική διευθέτηση ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Πηγή Φωτογραφίας: Engelsbergideas.com
Με φόντο τα νέα μέτωπα στη Λωρίδα της Γάζας, η διεθνής σκακιέρα αλλάζει και οι προτεραιότητες, οι δυνάμεις και οι ισορροπίες αναδιαμορφώνονται. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η ουκρανική ηγεσία δέχθηκε πρόσφατα πιέσεις από τη Δύση να αποδεχθεί τη δυνατότητα διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία.
Μόλις το περασμένο Σάββατο, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν θέσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κίεβο.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός στρατηγός Ζαρούζνι, μιλώντας στον Economist, αναγνώρισε ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική και βαθιά πρόοδος αν η Ουκρανία δεν αποκτήσει προηγμένα όπλα και πιο εξελιγμένη τεχνολογία πληροφοριών.
Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αντιστροφής του κλίματος, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε πως ο πόλεμος μπορεί να έχει κουράσει, αλλά πως δεν έχει οδηγηθεί ακόμη σε αδιέξοδο, στο πεδίο.
Με βάση, δε, σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου ερευνών Gallup, η οποία διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα, το 60% των Ουκρανών θεωρεί πως η Ουκρανία οφείλει να εξακολουθεί να μάχεται, ενώ το 31% των ερωτηθέντων εκτιμά πως τώρα είναι ώριμη η δρομολόγηση διαδικασιών διαπραγμάτευσης για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Επισημαίνεται πως και στο εσωτερικό της ουκρανικής κοινωνίας αρθρώνονται φωνές , όπως του πολιτικού και διεκδικητή της προεδρικής εξουσίας Ο. Αρέστοβις, οι οποίοι δεν κάνουν λόγο για μια διά των όπλων ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Μόσχα ουκρανικών εδαφών, μα για μια ενταξιακή πορεία της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία άνευ των εν λόγω εδαφών.
Η επιστροφή των εδαφών αυτών στο Κίεβο θα είναι αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων κατά το μέλλον.
Τέλος, και η ρωσική κοινή γνώμη αρχίζει να διάκειται ευμενώς προς τη διπλωματική – πολιτική λύση. Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας του ρωσικού Levada Center, 70% των Ρώσων πολιτών θα υποστήριζε τη διακοπή των πολεμικών αναμετρήσεων και την παράλληλη εκκίνηση ειρηνευτικών διαδικασιών, αν και μόλις το 34% των ερωτηθέντων θα αποδεχόταν η Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψει στο Κίεβο ορισμένα από τα εδάφη που κατέλαβε στην ουκρανική εδαφική επικρατεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας