Πολιτική

Ευάγγελος Βενιζέλος: Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Διανοητικά επεξεργαζόμαστε το σχέδιο της επόμενης μέρας».

Με ενδιαφέρουσες και ζωηρές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου του e-kyklos για τις «Ασσυμετρίες και Εθνική Ατζέντα».

Συνοψίζοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις συζητήσεις ανέφερε ότι «οι ασσυμέτριες που βιώνουμε ξεκινούν από την ασσυμετρία της μνήμης. Βιαστήκαμε να μιλήσουμε για επιστροφή στην κανονικότητα. Εμείς φτιάχνουμε τώρα τη μαγιά. Διανοητικά επεξεργαζόμαστε το σχέδιο της επόμενης μέρας».

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι το κυρίαρχο κόμμα στην Ελλάδα ήταν διαχρονικά το Κέντρο και οι Κεντρώοι είναι πια πάρα πολλοί και δανείζουν τη ψήφο τους. Την δίνουν και την αναιρούν. Παρατήρησε πως υπάρχει πρόβλημα στο δυτικό πολιτικό σύστημα με διαχωριστική γραμμή των πολιτικών συστημάτων ήταν το Δεξιά – Αριστερά και συμπλήρωσε: «Σήμερα υπάρχει ανάγκη για μια νέα πολιτική πρόταση. Τα φιλελεύθερα κόμματα διατηρούν ένα βασικό πλαίσιο και σ΄ ορισμένα θέματα προσεγγίζει τα θέλω της κοινωνίας αλλά απαιτείται να διαμορφωθεί ένα νέο κόμμα που θα έχει στοιχεία φιλελευθερισμού με σύγχρονη ατζέντα της νέας εποχής (Κλιματική αλλαγή, Δημογραφικό , Μεταναστευτικό)».

Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα θα δώσουν απαντήσεις κι αυτές θα γίνουν με ρήξεις του παρελθόντος. Με μεταρρυθμίσεις που ξεβολεύουν. Ο άλλος πόλος δεν θα είναι μια νέα καλύτερη ΝΔ αλλά μια νέα φωνή. Η σημερινή αντιπολίτευση αν δεν πιάσει αυτό το νόημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Το πολιτικό προσωπικό που απαιτείται επωάζεται αλλά δεν ξέρουμε ακόμη πώς και πότε θα εκφραστεί».

Από την πλευρά του ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μίλησε για ασσυμετρία ανάμεσα στη τυπική Δημοκρατία, που δεν έχει μεν αλλοιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και οι θεσμοί , και στην ουσιαστική Δημοκρατία όπου αφορά στο πώς εφαρμόζεται στη πράξη. Πρόσθεσε ότι ένα ακόμη θέμα ασσυμετρίας είναι η πρόσληψη της από την κοινωνία . «Το πως η κοινωνία βιώνει τη Δημοκρατία. Οι Συνταγματικές αλλαγές δεν είναι προτεραιότητα και ή δεν πρέπει να γίνει καμία ή ελάχιστες κυρίως δύο. Η αποσαφήνιση των σχέσεων Κράτους -Εκκλησίας και η λειτουργία της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Ο καθηγητής της Νομικής του ΕΚΠΑ Αντώνης Καραμπατζός παρατήρησε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία παγκοσμίως και στην Ελλάδα δοκιμάζεται και αντιμετωπίζει κινδύνους αργής αλλοίωσης της . Τόνισε ότι «το πολιτικό μας σύστημα μετά τις εκλογές προέκυψε χωλό» και υπογράμμισε ότι αν δεν επανέλθει η πολιτική συναίνεση θα αργήσει να έλθει και η κανονικότητα. Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο κ. Καραμπατζός επισήμανε ότι για να προωθηθούν χρειάζονται κοινωνική συναίνεση και πολιτική βούληση.

« Η ασσυμετρία στον σύγχρονο κόσμο προέκυψε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Έκτοτε ζούμε διάφορες ασσυμετρίες , ζούμε κρίσεις Δημοκρατίας», τόνισε ο καθηγητής Παναγής Παναγιωτόπουλος. Παρατήρησε ότι κυριαρχούν ταυτόχρονα η ματαίωση και η προσδοκία κι εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν οι συνθήκες που σήμερα τις δημιουργούν.

Αντιπαράθεση και διαξιφισμοί ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων σημειώθηκαν στη συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τα αντίβαρα που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι ασυμμετρίες που παρατηρούνται στη χώρα, στο συνέδριο του e-kyklos. Στο επίκεντρο ήταν η πρόσφατη νομοθέτηση για τις διοικήσεις στο Δημόσιο και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ανέφερε : Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η κυβέρνηση τη δική της και οι Ανεξάρτητες αρχές τη δική τους. Διαβάζετε λάθος το αποτέλεσμα των εκλογών γιατί η επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη είναι μοναδική στα νεώτερα χρόνια. Από το 2016 είναι σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις. Η νομοθέτηση αντικειμενικών κριτηρίων για τις διοικήσεις είναι η δέουσα.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιλένα Αποστολάκη , αντέκρουσε τη τοποθέτηση του λέγοντας ότι πρόκειται για έλλειψη πολιτικής βούλησης για ουσιαστική μεταρρύθμιση καθώς οι κομματικοί διορισμοί δεν αλλάζουν . Για το ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με το 33% η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει γιατί ό,τι γκρεμίζεται γρήγορα κι εύκολα , χτίζεται ξανά αργά και δύσκολα . Υπέστη μεγάλη ήττα αλλά άντεξε. Συνομιλούμε με το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντροαριστεράς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε : Δεν θεωρούμε όλα τα κόμματα με τον ίδιο τρόπο τις μεταρρυθμίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δύσκολη φάση η οποία είναι αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής ήττας. Είναι προφανές πως αν δεν λύσουμε τα δικά μας δεν θα λύσουμε τα προβλήματα της χώρας.

Στο επόμενο πάνελ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Χ. Ανθόπουλος, ανέφερε ότι η έρευνα ανταποκρίθηκε στο περιεχόμενο της ασσυμετρίας της κοινωνίας και δείχνει τις αλλαγές που προσδοκούν οι πολίτες. Θέλουν “φρένα” στην εξουσία του καθενός, τη δυσανεξία τους στη πολιτική μονοκρατορία ενός κόμματος. Θεώρησε εύθραυστη την ηγεμονία της ΝΔ και υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να προκύψει συνταγματική αναθεώρηση με 180 στη παρούσα Βουλή.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Μοσχονάς, σημείωσε ότι καταγράφεται μια μεταρρυθμιστική διάθεση των πολιτών αλλά όταν αρχίζει η συζήτηση για το περιεχόμενο υπαναχωρούν. Χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη τάση για τη διεθνή θέση της χώρας. Η ΝΔ κέρδισε γιατί ήταν καλύτερη και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να γράφεται αρνητικά στα βιβλία.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Λαμπρινή Ρόρη, παρατήρησε πως το κομματικό σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο για μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι πολίτες θέλουν μεταρρυθμίσεις που αφορούν το κράτος αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει οίστρος από τη κυβέρνηση και τα κόμματα. Εκτίμησε ότι η ΝΔ έχει κυριαρχία αλλά δεν έχει λευκή κάρτα από τους πολίτες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Δουδωνής, τόνισε ότι η ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να συνδυάσει τις απαιτήσεις της κοινωνίας με τις πολιτικές του θέσεις. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει ότι θα γίνει να συμφωνούν όλοι. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική πρόταση.

Ο επικοινωνιολόγος, Ευτύχης Βαρδουλάκης, επισήμανε ότι όλοι θέλουν μεταρρυθμίσεις αλλά τα ζόρια προκύπτουν όταν προσδιορίζεται το περιεχόμενο. Η λογική του 1,5 κόμματος προέκυψε με ευθύνη των άλλων κομμάτων κι όχι της ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θέλει ισορροπίες και τίποτα δεν είναι μόνιμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο